Thaiföld a katonai junta szorításában ragadt

Zűrzavarba torkollott a vasárnapi thaiföldi parlamenti választások tegnapi eredményhirdetése. A tét nem kevesebb, mint hogy a 2014-es puccsot követően hatalomra került katonai junta őrizheti-e meg a hatalmát vagy az azt elutasító demokratikus front erői kerekednek felül a délkelet-ázsiai országban. A kérdés egyelőre nincs eldöntve, annyi azonban bizonyos, hogy mindkét tömörülés kormányalakításra készül, magát kiáltva ki a voksolás nyertesének.

2019. 03. 26. 16:23
Thailand general election
Mindkét oldal a lakosság akaratára hivatkozik Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyi választási bizottság tegnap közzétett előzetes eredményei szerint a 2006-os puccsot követően külföldre menekült Thakszin Sinavatra volt miniszterelnökhöz kötődő, a demokratikus irányvonalat képviselő Pheu Thai nevű párt 138, míg a katonaság által támogatott Faland Pracsarat 96 mandátumot szerzett a thai parlamentben a vasárnapi választásokon.

A választási rendszer furcsaságából adódóan azonban a mandátumok száma nem egyenesen arányosan következik a leadott szavazatok számából. A leadott voksokat alapul véve a Pheu Thai csupán 7,12 millió szavazatot szerzett az 51,4 millióból, miközben a Faland Pracsarat 7,59 millió voksot tudhat magáé­nak. (Az ötszáz fős parlamentben 350 mandátum az egyéni képviselőké, míg 150-en pártlistákról kerülnek be.) A választójogi törvényt is szabályozó új alkotmányt egyébként 2017-ben módosította a hatalmon lévő katonai junta, így a mostani volt az első alkalom, hogy a gyakorlatban is alkalmazták. Szakértők felhívták a figyelmet, hogy a módosítások miatt a hadsereg helyzeti előnnyel indult a választásokon. A törvényhozás felsőházának 250 képviselőjét a katonai hatalom jelöli ki, márpedig a szenátus is beleszólással bír, hogy ki lehet a miniszterelnök, ezért az országot eddig is vezető Prajuth Csan-Ocsa jó eséllyel indul a kormányfői tisztségért.

Mindkét oldal a lakosság akaratára hivatkozik
Fotó: MTI/EPA

Mindenesetre mindkét politikai oldal az eredményekbe a saját győzelmét magyarázva igyekszik magához ragadni az irányítást. Szudarat Kejuraphan, az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje közölte, a kormányalakításnak összhangban kell állnia a nép akaratával, és demokratikusabb irányba kell mozdítani az országot. A Pheu Thai főtitkára szintén arról beszélt tegnap, hogy az ellenzékre leadott voksok magas száma azt mutatja, a thaiföldiek vissza akarnak térni a demokratikus kormányzáshoz.

Ezzel egy időben a Faland Pracsarat is bejelentette, az eredmények tükrében a nép egyértelműen a pártjukat akarja a hatalmon látni. Ők is tudatták, kormányalakításra készülnek, megkezdve a tárgyalásokat a hasonló ideoló­giát és nézőpontot képviselő pártokkal. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a harmadik legtöbb szavazatot begyűjtő párt vezetője, a Thakszin Sinavatra korábbi támogatójaként számontartott és a junta kritikusaként ismert Thanatorn Juangroongruangkit bejelentette, egy széles demokratikus platform megteremtése esetén kész lenne a miniszterelnöki poszt betöltésére.

A Bangkok Post című lap becslése szerint mindenesetre a milliárdos Jövő Felé elnevezésű pártja 80 helyet is szerezhet a parlamentben, míg a Faland Pracsarat 119, a Pheu Thai pedig 135 képviselőt küldhet a parlamentbe. Szakértők szerint az utóbbinak sokkal nagyobb győzelmet kellett volna aratnia ahhoz, hogy esélye legyen a juntával szemben hatalomra kerülni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.