The Times: Politikusok hátráltatják az EU oltási kampányát

A konzervatív brit napilap szerint érthetetlen az AstraZeneca-vakcina elutasítása a vezetők körében.

Magyar Nemzet
Forrás: The Times2021. 02. 25. 16:10
MACRON, Emmanuel
Emmanuel Macron francia elnök egészségügyi kutatásokról beszél a párizsi Necker Kórház Imagine Intézetében a koronavírus-járvány idején, 2020. december 4-én. Fotó: Thomas Samson Forrás: MTI/EPA/AFP pool/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Times konzervatív brit napilap szerint érthetetlen, hogy vezető beosztású emberek is elültetik másokban a gyanút az oltóanyagokról, amelyek bizonyítottan életeket mentenek és csökkentik a kórházban kezeltek számát. Jelenleg ez történik az AstraZeneca-vakcinával, amelyről tudományos indoklás nélkül állítják európai politikusok, köztük Emmanuel Macron francia elnök is, hogy másodrendű az alternatíváihoz képest.

Ez pedig azt eredményezi, hogy az egyébként is döcögős európai uniós oltási kampány üteme tovább lassul.

A vakcinával szembeni előítélet a német sajtó múlt havi téves jelentéseiből származhat, miszerint az AstraZeneca oltóanyaga csak nyolcszázalékos hatékonyságot mutat a 65 év felettieknél.

A valószerűtlen állítást a vállalat, az Oxfordi Egyetem és a német egészségügyi minisztérium is erőteljesen cáfolta.

Az igaz, hogy kezdetben nem volt túl sok klinikai adat a vakcina idős emberekre gyakorolt hatékonyságáról, ám később bevonták az idősebb korosztályt is a vizsgálatokba, és az új adatok szerint egyetlen AstraZeneca-oltás után is 94 százalékkal csökken annak a kockázata, hogy kórházi kezelésre szorul a koronavírusos beteg.

MTI/Oxfordi Egyetem/AP/John Cairns

Azóta viszont elterjedt az a nézet is európai politikusok között, hogy az AstraZeneca vakcinája azért nem megfelelő, mert nincs belőle elegendő mennyiség. A brit napilap szerint nehéz félretenni a gyanút, hogy politikai érdekek húzódnak e mögött az ellentmondásos és kötözködő álláspont mögött, de bármi legyen is a politikusok célja az előítéletek terjesztésével, a következmények károsak. Az Egyesült Királyság lakosságának már a negyedét beoltották, míg Franciaországban és Németországban ez az arány mindössze négy százalék. Erre reflektálva a Bild című német napilap szerdai címlapján a következő jelent meg: „Kedves britek, irigylünk titeket.”

A brit–svéd vakcina különleges érdeme, hogy könnyen szállítható és hűtőben is tárolható, szemben a Pfizer–BioNTech- és a Moderna-vakcinákkal, amelyeket rendkívüli hidegben kell tartani.

Az AstraZeneca így fontos szerepet játszik a szegényebb ország lakosainak beoltásában. Ghána, a WHO Covax elnevezésű vakcinabeszerzési programjának első kedvezményezettjeként szerdán kapta meg az első oltóanyag-szállítmányát, amely hatszázezer dózis AstraZeneca-vakcinát tartalmaz, miközben Európában terjed a mítosz az oltóanyag másodrendűségéről.

Munkások kipakolják az ingyenes oltóanyagot egy repülőgépből az accrai Kotoka nemzetközi repülőtéren
MTI/AP/UNICEF/Francis Kokoroko

Michael Müller berlini polgármester kijelentette, hogy azok, akik a brit–svéd vakcinát kapnák, ám elutasítják azt, a beoltásra várók sorának végére kerülnek. A The Times cikke szerint a kontinens többi politikusának is példát kellene vennie a polgármesterről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.