Theresa May: Lehet, hogy végül nem is lesz brexit

Ha a londoni alsóház a jövő héten sem fogadja el a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit tartalmazó megállapodást, akkor hónapokat késhet, sőt el is maradhat a brexit.

Buzna Viktor
2019. 03. 09. 9:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha a londoni alsóház a jövő héten sem fogadja el a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit tartalmazó megállapodást, akkor hónapokat késhet, sőt el is maradhat a brexit – ezekkel a szavakkal vázolta fel az unióból való kilépés legújabb forgatókönyveit pénteken Theresa May.

A konzervatív párti brit miniszterelnök a kelet-angliai Grimsby városában, gyári munkások előtt tartott beszédet. Ebben üzent a parlamenti képviselőknek, akik a tervek szerint jövő héten kedden szavaznak majd a kilépési feltételeket rögzítő megállapodásról. May kijelentette: senki nem tudja, mi történne a brexitmegállapodás újbóli elutasítása esetén.

– Lehet, hogy hosszú hónapok múlva sem lépnénk ki az EU-ból, lehet, hogy a megállapodás nyújtotta védelem nélkül kellene távoznunk, és az is lehet, hogy soha nem lépünk ki – fogalmazott May. Az EU-val novemberben kötött, a londoni alsóház által januárban óriási többséggel elutasított brexitmegállapodás újbóli leszavazása esetén „csak a bizonytalanság folytatódását lehetne biztosra venni”, állította.

A brit kormány két évvel ezelőtt, 2017. március 29-én hivatalosan jelezte kilépési szándékát az Európai Unióból, ezért ha a brit parlament nem fogadja el a megállapodást, akkor a jelen állás szerint március 29-én bekövetkezik az úgynevezett kemény brexit, vagyis az Egyesült Királyság megállapodás nélkül távozik az unióból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.