Theresa May szerint is válságban van a szigetország

Élet-halál harcot vív a brexitalkujáért Theresa May, akinek az e heti uniós csúcstalálkozón mindenképp kezdeményeznie kell a brit kilépés halasztását. A miniszterelnök most arra játszhat, hogy a megállapodás utolsó utáni pillanatban történő elfogadásával minimalizálja a brexit csúszását.

Judi Tamara
2019. 03. 20. 6:44
Speaker of the House of Commons John Bercow leaves a service of Remmemberance in Westminster, London
John Bercow parlamenti házelnök úgy véli, nem lehet szavazásra bocsátani ugyanazt a brexitalkut Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Theresa May levélben kéri az uniótól, hogy legalább június 30-ig halasszák a brit kilépést, ám az ennél hosszabb halasztás lehetőségét is terítéken hagyná, számolt be róla a brit sajtó, miután a tegnap délutáni kabinetülésen a kormányfő beismerte: az Egyesült Királyság alkotmányos válságban van a rendezetlen brexitkérdés miatt.

May még a holnap kezdődő uniós csúcstalálkozó előtt beszámol a jelenlegi kilépési stratégiáról, bár a BBC szerint erről a londoni kormány berkeiben továbbra sincs egyetértés.

– Sokan frusztráltak, mert nem tudni, hogy a miniszterelnök melyik forgatókönyv mellett érvel majd – írta a brit közszolgáltató, miközben a Financial Times arról cikkezett: egyes kabinettagok szerint a londoni parlament mára nevetség tárgyává vált. Sajtóforrások szerint tegnap már annak a lehetősége is felmerült, hogy a britek még két évig megőrizzék az uniós tagságukat, ám ez teljesen felháborította a kormány brexit­párti tagjait.

John Bercow parlamenti házelnök úgy véli, nem lehet szavazásra bocsátani ugyanazt a brexitalkut
Fotó: Reuters

Londonban mindenesetre mielőbb döntést kell hozniuk, ugyanis a kilépési törvény jelenlegi formájában előirányozza, hogy a szigetország uniós tagsága március 29-én megszűnjön.

A francia uniós ügyekért felelős miniszter ezzel kapcsolatban tegnap arra figyelmeztette a briteket: ha nem jutnak dűlőre brexitügyben, az a megállapodás nélküli kilépéssel lesz egyenlő. – Ha nem döntenek valami mellett, az olyan, mintha nem is lenne megállapodás – szögezte le Nathalie Loiseau.

Theresa May egyébként majdnem ugyanezt az érvet használja: a parlament minél hosszabbra húzza a kilépési alkujának az elfogadását, annál hosszabb csúszással kell számolniuk.

A kormányfő annak ellenére tart ki a sokat vitatott megállapodása mellett, hogy John Bercow, az alsóház elnöke a minap megtiltotta a kormánynak, hogy harmadszorra is szavazásra bocsássa a dokumentumot. Mint ismert, a megállapodást januárban és a múlt héten is nagy többséggel szavazta le a londoni parlament.

– Ugyanabban a parlamenti ülésszakban ugyanarról vagy jórészt ugyanarról az indítványról a képviselők nem szavazhatnak kétszer – érvelt hétfőn közzétett végzésében a házelnök.

A kormány márpedig állítja, hogy folyamatosan tárgyal az alkut elutasító északírekkel és brexitpártiakkal. Michael Gove brit miniszter tegnap a Sky News hírcsatornán ennek megfelelően megerősítette, hogy valószínűleg mégis lesz harmadik szavazás a brexitalkuról. Ste­phen Barclay brexitügyi miniszter is arról beszélt: jelenleg egyetlen megállapodás van terítéken, így az a feladat, hogy ezzel kapcsolatban harcoljanak ki zöld jelzést.

Amennyiben a brit alsóház március 29-e előtt valóban elfogadná a May-féle alkut, a briteknek valószínűleg „csak” június 30-ig kellene hosszabbítaniuk. Ebben az esetben az európai választásokon sem lenne kötelező a részvételük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.