Tiltakoznak a brüsszeli szexmunkások a korlátozások ellen

A belgiumi szexmunkások szakszervezetének szóvivője azonnali pénzügyi segítséget kér a belga kormánytól a brüsszeli szexmunkások megsegítésére, akiknek a megélhetése veszélybe került a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban meghozott és a prostitúciós tevékenységet – is – átmenetileg tiltó korlátozások miatt.

Munkatársunktól
2020. 11. 06. 7:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénzügyi segítséget kér a szexmunkások szakszervezete:

már egy héttel korábban is figyelmeztetett a szektort érintő korlátozások miatt kialakult súlyos helyzetre és arra, hogy a Brüsszelben dolgozó szexmunkások a jövedelemkiesésük miatt sem élelmiszert nem tudnak vásárolni maguknak, sem a lakbérüket nem tudják kiegyenlíteni.

A szakszervezet segélykiáltását hallva a brüsszeli székhelyű Francia Közösségek Bizottságának elnöke, Barbara Trachte azonnali felajánlást tett: a munkavégzést tiltó időszak alatt a bizottság élelmiszerjegyekkel fogja a korlátozások által érintett dolgozókat támogatni.

– Csakhogy a beígért élelmiszerjegyek azóta sem érkeztek meg

– panaszolta Daan Bauwens, a belgiumi szexmunkások szakszervezetének szóvivője. – Pedig rengeteg dolgozó maradt munka és jövedelem nélkül, ráadásul a többségük nem jogosult semmilyen szociális támogatásra. A kormány válságkezelő csomagjai vállalkozók, egyéni vállalkozók számára állnak rendelkezésre, és lássuk be, a szexmunkások nem vállalkozói státusban végzik a munkájukat – emlékeztetett a szóvivő. Figyelmeztetett arra is, hogy az élelmiszerjegyek sem jelentenek végleges és teljes körű megoldást, hiszen azokkal nem lehet a lakbért kifizetni, ezért inkább konkrét pénzügyi segítséget várnak a kormánytól.

Idejük sem volt felkészülni

A koronavírus-járvány megfékezésére hozott belga intézkedéscsomag egyik eleme volt a prostitúciós tevékenység átmeneti tiltása, a rendelet szerint határozatlan ideig, de legkorábban november 19-ig. A tiltó rendelet a prostitúció minden formájára vonatkozik: utcai kapcsolatteremtésre, „randevúhotelekben” végzett munkára és az úgynevezett „kirakati” megjelenésre is. A rendelet elsősorban a brüsszeli Alhambra negyedet sújtja. A szexmunkásokat nemcsak az háborította fel, hogy a teljes tiltás ellehetetleníti a megélhetésüket, hanem legfőképpen az, hogy a belga kormány a döntés meghozatala előtt nem konzultált az érintettekkel, nem vonta be őket a döntés előkészítésébe és az iparágban dolgozók felkészítésébe, mielőtt az intézkedés egyik napról a másikra kirántotta alóluk a talajt, esélyt sem hagyva a jövedelem nélkül maradó dolgozóknak a nehéz időszakra történő felkészülésre.

– A koronavírus-járványra hivatkozó tiltás csak kifogás, és a korlátozás valójában egy régóta húzódó társadalmi vita eredménye. Most, a járványügyi helyzetben remek alkalom adódott a prostitúciót ellenzők táborának pontot tenni az Alhambra negyed tevékenységére, még ha csak az átmeneti rendelkezés álcája alá vonják is a tiltást

– érvelt Maxime Maes, a szexmunkások szakszervezetének egyik képviselője. – Ha meg akarják tiltani a prostitúciót, akkor hozzanak létre valamilyen biztonsági hálót, amely fel tudja fogni a rendszerből kiejtett dolgozókat – javasolja. – A szexmunkásokon kívül pedig gondolniuk kell az iparág többi szereplőjére is, a bár- és hoteltulajdonosokra, akik szintén elesnek minden jövedelmüktől a tiltás időszakában – hívja fel a figyelmet egy másik rászoruló csoportra.

A szexmunkások helyzetének kilátástalanságát hangsúlyozandó Daan Bauwens, a szakszervezet szóvivője figyelmeztetett, hogy ha nem érkezik azonnali és valóban megoldást nyújtó állami segítség, akkor a szexmunkások ismét munkába állnak, akár illegálisan is, ami a koronavírus-járvány miatt nemcsak a dolgozó és az ügyfél, hanem az egész társadalom szempontjából lesz veszélyes.

A kormány segítségének megérkeztéig azonban a szakszervezet ismét felhívást intéz a szektor „közösségi támogatására” (crowdfunding); ez a módszer konkrét pénzügyi segítséget jelentett az iparágnak már a koronavírus-járvány első hullámának idején is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.