Tiltott megemlékezés az évfordulón

Hongkongban több mint százezren gyűltek össze tegnap, hogy a pekingi Tienanmen téri vérengzés harmincadik évfordulójára emlékezzenek, de Tajvanon is tartottak virrasztást. Mindeközben a kínai vezetés Pekingben szigorú biztonsági előírásoknak szerzett érvényt. Washington teljes számvetést sürgetett az 1989 júniusában történtekről, az EU pedig a fogva tartott és elítélt emberi jogi aktivisták szabadon engedésére szólított fel.

Magyar Nemzet
2019. 06. 05. 9:48
30th anniversary of the crackdown of Beijing's Tiananmen Square in 1989, in Hong Kong
Virrasztás Hongkongban. Továbbra is tabunak számítanak a történtek Fotó: Tyrone Siu Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivételes helyzetének megfelelően idén is a Kína kötelékébe 22 évvel ezelőtt sajátságosan visszatért Hongkongban tartották meg a legnagyobb, több mint százezer embert megmozgató virrasztást a pekingi Tienanmen (Mennyei béke) téren 1989. június 4-én történtek évfordulóján. A helyszínen – ahol éppen harminc évvel ezelőtt a hadsereg erőszakkal verte le az akkor másfél hónapja tartó demokráciapárti és kormányellenes diáktüntetést – tegnap csupán a szokásosnál több biztonsági ellenőrző pont és útakadály emlékeztetett a kerek évfordulóra, írta a távirati iroda.

A hatóságok előzőleg szigorított biztonsági intézkedéseket vezettek be, és fokozottan korlátozták az internet használatát a mindmáig tabunak számító 1989-es események miatt. Kínában az ezzel kapcsolatos megemlékezéseket, illetve a történtek nyilvános felemlegetését szigorúan tiltják, és őrizetbe veszik azokat, akik ezt nem tartják be. A kínai Twitternek is nevezett Weibo mikroblog számos egyéb, az eseményre utaló kifejezés mellett teljes mértékben letiltotta a Tienanmen szó használatát a bejegyzésekben. Peking hivatalos álláspontja változatlanul az: a tüntetések leverése helyes döntés volt a kormány részéről, mert ezzel biztosították az ország további fejlődéséhez szükséges stabilitást.

Virrasztás Hongkongban. Továbbra is tabunak számítanak a történtek
Fotó: Reuters

Caj Jing-ven tajvani elnök a Facebookon közzétett bejegyzésében elítélte Pekinget a diákmozgalom véres elfojtásának elkendőzése miatt – írta a CNA tajvani hírügynökség. Caj élesen kritikus üzenetében úgy fogalmazott: egy ország az alapján tekinthető civilizáltnak, hogy miként bánik saját lakosságával és hogyan néz szembe a hibáival. Tajvanon szintén virrasztással emlékeztek tegnap az 1989-es eseményekre. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter teljes számvetést sürgetett a három évtizeddel ezelőtti áldozatokról, ám Kína ezt visszautasította.

Peking a washingtoni közleményt belügyeibe való beavatkozásnak nevezte, leszögezve: az emberi jogok helyzete az országban „még soha nem volt olyan jó, mint jelenleg”. Az EU is sürgette tegnap, hogy Peking vessen véget a hallgatásnak, egyben pedig a jogállamiságot és a demokráciát védő tevékenységük miatt fogva tartott és elítélt emberi jogi aktivisták és ügyvédek szabadon engedésére szólított fel. – Az emberi jogok egyetemesek és oszthatatlanok. A nemzetközi törvények és szabályok előírják az alapvető szabadságok tiszteletben tartását – fogalmazott Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

INTELEM TURISTÁKNAK

Biztonsági figyelmeztetést adott ki tegnap az Egyesült Államokba készülő kínaiak­nak a pekingi kulturális és idegenforgalmi minisztérium. Arra hivatkoznak, hogy Amerikában egyre gyakrabban fordul elő fegyveres erőszak, rablás és lopás. Emiatt óvatosságra intik az utazásra készülőket, akiket arra kérnek, mérlegeljék az út kockázatait, tájékozódva a jogszabályokról is. Keng Suang külügyi szóvivő hozzátette: kínai állampolgárok az amerikai határőrség részéről velük szembeni túlkapásokról számoltak be. Hétfőn a pekingi oktatási tárca adott ki figyelmeztetést az USA-ba készülő vagy már ott tanuló kínai hallgatóknak és oktatóknak: értesüléseik szerint a közelmúltban egyre több diáknak adódott problémája amiatt, hogy korlátozták amerikai tanulmányi vízumuk időtartamát vagy elutasították vízumkérelmüket. Peking és Washington között az utóbbi időben jelentősen nőtt a feszültség a kereskedelmi háború, a Hua­wei telekommunikációs óriásvállalatot érintő amerikai szankciók, a vitatott hovatartozású Dél-kínai-tenger, valamint Tajvan miatt. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.