Tíz évet kaptak a menekülttábor gyújtogatói

Négy afgán menedékkérőt gyanúsítottak azzal, hogy szándékosan felgyújtották a Mória menekülttábort.

MTI
2021. 06. 12. 18:18
null
Illegális bevándorlók szaladnak lángoló lakókonténerek mellett a görögországi Leszbosz szigetén fekvõ Moria migránstáborban 2020. szeptember 9-én. A tábor egyes lakói azt állítják, hogy a szigeten élõk gyújtogattak, más információk szerint táborlakók okozták a tüzet. Fotó: Panagiotis Balaskas Forrás: MTI/AP/Panagiotis Balaskas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz év börtönre ítélte szombaton egy görög bíróság azt a négy afgán menedékkérőt, aki 2020 őszén tüzet okozott a görögországi Leszbosz szigetén található Mória menekülttáborban, amely porig égett. A híoszi törvényszék szándékos gyújtogatásban mondta ki bűnösnek a négy vádlottat – mondták el ügyvédeik, hozzátéve, hogy rögvest fellebbeznek az ítélet ellen. Megítélésük szerint védenceik nem kaptak tisztességes tárgyalást. Felrótták például a hatóságoknak, hogy hármuknak is papírja volt arról, hogy letartóztatásukkor 18 év alattiak voltak, de ezt a bíróság figyelmen kívül hagyta. A vádlottak azt is sérelmezték, hogy az eljárás jórészt egy másik afgán menedékkérő tanúvallomására épült, aki azonban nem volt jelen a pénteki meghallgatáson, s szerintük azért vallott ellenük, mert ők a síita hazara kisebbséghez tartoznak, ő pedig szunnita és a pastu etnikum tagja.

Illegális bevándorlók szaladnak lángoló lakókonténerek mellett a görögországi Leszbosz szigetén fekvő Moria migránstáborban 2020. szeptember 9-én
Fotó: MTI/AP/Panagiotis Balaskas

A szigeten található Mória menekülttábor a legnagyobb volt Európában. 2013-ban nyílt meg, és a 2015-ös migrációs válság után mintegy tízezer embert helyeztek el ott, mielőtt 2020. szeptemberében – két tűzeset miatt 0150 megsemmisült. Márciusban már született egy ítélet a tűzeset ügyében. Akkor a leszboszi bíróság ötéves börtönbüntetést szabott ki két menedékkérőre, akiket szintén felelősnek találtak a tűz kialakulásában. Ők a bűncselekmény elkövetésekor még 18 év alattiak voltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.