Tizenhat másodpercenként meghal valaki a járványban

Elérte az egymilliót az áldozatok száma. Már a temetkezési szokásaink is megváltoztak.

Mártonffy Attila
2020. 09. 29. 17:01
Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in New Delhi
Temetés Indiában. A világ legnépesebb országában betegszenek meg naponta a legtöbben. Fotó: Adnan Abidi Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben az évben eddig a Covid–19-járványban kétszer annyian haltak meg, mint amennyien évente maláriában elhunynak. A halálozási arány ráadásul növekedett az elmúlt hetekben, ahogy az egyes országokban felgyorsult a vírus terjedése. – Világunk igen fájdalmas mérföldkőhöz érkezett – reagált Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a tegnapi statisztikára, amely szerint világszerte átlépte az egymilliót a járvány halálos áldozatainak száma. Három hónappal ezelőtt még félmillió halottat számlált a Johns Hopkins Egyetem. A Reuters brit hírügynökség kiszámolta, hogy tizenhat másodpercenként hal meg egy ember, egy futballmeccs ideje alatt pedig átlagban 340. – Sokan veszítették el szeretteiket, akiktől még el sem tudtak búcsúzni – mondta Margaret Harris, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője.

NÖVEKVŐ FERTŐZÉSEK

Elemzők már sokszor kifejezték aggodalmukat, hogy a hivatalos halálozási adatok és fertőzési esetszámok jelentősen elmaradnak a valóságtól az elégtelen tesztelések és a hiányos észlelések miatt, de azt is figyelembe kell venni, hogy néhány ország eltitkolja a statisztikákat. Az sem mindegy, hogy a kormányok hogyan kezelik a járványt, ugyanis sokszor éles támadások érik a szigorú egészségügyi ellenlépéseket szorgalmazó illetékeseket azok részéről, akik fenn akarják tartani a politikailag érzékeny kérdésként kezelt gazdasági növekedést. Például az Egyesült Államokban, Brazíliában és Indiában – amelyek együttesen a globális halálos áldozatok csaknem 45 százalékát produkálták – a hatóság nemrégiben feloldotta a kötelező fizikai távolságtartást. – Az amerikaiaknak számítaniuk kell rá, hogy a következő napokban meg fog nőni az esetszám – óvott Mike Pence amerikai alelnök. Hétfő esti adatok szerint az Egyesült Államokban eddig több mint 205 ezren haltak meg, a fertőzöttek száma pedig 7,18 millió. Indiában közben világrekordot döntött a napi új megbetegedések száma, elérte a 87 500-at, s becslések szerint túl fogja szárnyalni az Egyesült Államokat. A halálozási ütem viszont alacsonyabb, mint Amerikában, Nagy-Britanniában vagy Brazíliában. A szubkontinensen eddig több mint 96 ezren hunytak el a kórban.

Európára jut a halálesetek csaknem negyede, s a WHO megkongatta a vészharangot a Covid–19 gyors nyugat-európai erjedése miatt – különös tekintettel arra, hogy a kontinens nyakán rövidesen ott lesz a téli influenzajárvány is. A világszervezet Latin-Amerikát is figyelmeztette, hogy lazítás helyett szigorítsa az óvatossági intézkedéseket, hiszen a földrész déli felét sem kíméli a vírus. Ennek ellenére az emberek több országban is elkezdtek visszatérni a régi kerékvágásba. A vírustól elsőként sújtott Ázsia nagy részében ellenben viszonylagos csend állt be a járvány második hullámának megjelenése után.

GYÁSZSZERTARTÁS NÉLKÜL

A járvány halottainak nagy száma miatt világszerte változóban vannak a temetkezési szabályok, szokások is. A hullaházakban és a temetkezési vállalkozók helyiségeiben már nemigen tudnak több halottat elhelyezni, s a hozzátartozók egyre gyakrabban kénytelenek személyes búcsú nélkül elválni szeretteiktől. A vallási rítusokat sem lehet már maradéktalanul megtartani. Az Izraelben élő muzulmánoknak például nem engedik meg, hogy megmossák halottaikat, ehelyett a testet lepelbe kell tekerni, azt pedig műanyag hullazsákba tenni. A sivá zsidó hagyományát is felfüggesztették, azaz a családtagoknak, rokonoknak a temetés után már nem szabad együtt gyászolniuk (hét napig) az elhunyttal. Olaszországban a katolikusokat szertartás és papi áldás nélkül temetik. Indonézia egyes részein a gyászoló családtagok megrohanják a kórházakat, hogy adják ki a holttestet, mivel félnek, hogy a rokon nem részesül illő temetésben. Ecuadori bennszülöttek az Amazonas vidékén nemrégiben túszul ejtettek két rendőrt és egy állami tisztviselőt, s azt követelték, hogy a hatóság adja vissza közösségi vezetőjük holttestét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.