Tizenkét éves kor alatt is lehetséges az eutanázia Hollandiában

A keresztény pártok heves tiltakozása ellenére a következő hónapokban életbe léphet az új szabályozás.

Mártonffy Attila
2020. 10. 14. 14:06
Kevorkian's "Death Machine" is seen during a press preview for the Sale of the Estate of Jack Kevorkian at the New York Institute of Technology in New York
Jack Kevorkiannek, az eutanázia aktivistájának "halálgépe" New York-i aukción 2011-ben. Európában 2005 óta sehol sem legalizálták a halálba segítést - Reuters Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollandiában az egy és tizenkét év közötti, halálos beteg gyermekek számára is engedélyeznék az eutanáziát – jelentette be Hugo de Jonge egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy a változtatás csak a halálosan beteg gyermekek kis csoportját, évi 5-10 gyermeket érinthet, akik reménytelenül szenvednek. Egy tanulmány szerint a szülők és az orvosok is igénylik a lehetőséget a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, nagy fájdalmakkal élő gyermekek aktív halálba segítésére, akik belátható időn belül úgyis meghalnának – jegyezte meg De Jonge a parlamentnek írott levelében. Groningeni, rotterdami és amszterdami klinikai orvosok körében végzett felmérés szerint (72 orvost kérdeztek meg)

a válaszadók nagy többsége elfogadhatónak találta a 12 év alatti betegek aktív halálba segítését, amennyiben a gyerekek fájdalmas, akut betegségben szenvednek, és a szüleik is kérik az eutanáziát.

A gyermekeknél alkalmazott eutanázia jelenleg csak a 12 év feletti és az egy év alatti gyermekeknél, szülői beleegyezéssel engedélyezett Hollandiában. A 12 és 16 év közötti kiskorúaknak a saját elhatározás mellett meg kell szerezniük szüleik beleegyezését is, 16 év felett az érintettnek már csak értesíteni kell a szülőket a döntésről. A kettő közötti korosztály esetében azért hiányzott eddig a szabályozás, mert nem tudták eldönteni, hogy hány éves kortól helyezhetik a gyerek kezébe a döntést saját haláláról – mutat rá a távirati iroda. Az egy és tizenkét év közötti szenvedő gyermekeket jelenleg fájdalomcsillapítókkal, nyugtatókkal kezelik, de a szülők és az orvosok dönthetnek a passzív eutanáziáról, azaz a kezelés leállításáról is. Ez esetben a kis pácienseknek viszont napokig, esetleg hetekig kell szenvedniük, míg meghalnak – veti fel a problémát a Deutsche Welle német hírportál. A holland parlament ma vitatja meg a témát, a kormány a következő hónapokban léptetheti életbe a vonatkozó szabályozást. A kormánykoalíció miniszterei hónapokig tartó vitát követően – és a keresztény pártok heves tiltakozása ellenére – elfogadták a javaslatot.

Annak életbe lépéséhez nincs szükség a hatályos törvények módosítására, mindössze a korosztály tagjain eutanáziát végző orvosok büntethetőségét kell kizárni.

Hollandia és Belgium az első országok voltak, amelyek engedélyezték az eutanáziát 2002-ben, de a pácienseknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük, mielőtt elindítják a folyamatot. A holland törvények értelmében például az aktív eutanáziára jelöltnek „elviselhetetlenül és vég nélkül kell szenvednie”, s „komolyan, teljes meggyőződéssel” kell kérnie saját halálát. Az eljárást legalább két orvosnak kell jóváhagynia. Belgium 2014-ben a gyermekek halálba segítését is lehetővé tette, majd Hollandia is követte a példát. Európában a harmadik Benelux állam, Luxemburg is engedélyezi az aktív eutanáziát. Svájcban ugyan tilos ez az eljárás, viszont a törvény nem bünteti az öngyilkosságot, sem azt a személyt, aki valakit öngyilkossághoz segít. Így az alpesi országban az orvos nyugodtan halálos dózist írhat fel a megfelelő gyógyszerből, vagy rokonai, ismerősei hoznak neki mérget, amit a beteg bead magának – ez a segített öngyilkosság.

Portugáliában idén februárban okozott súlyos belpolitikai válságot, hogy öt párt, köztük a kormányzó szocialisták elfogadták az eutanázia és az elősegített öngyilkosság dekriminalizálását célul kitűző javaslatot. Az ibériai országban ugyanakkor erre csak a 18. életévüket betöltött, mentális betegségben nem szenvedő állampolgároknak lesz lehetőségük, amennyiben a következő hónapokban Marcelo Rebelo de Sousa portugál államfő rábólint a parlament által már jóváhagyott törvénymódosításra.

A kegyes halál lehetősége az USA hat államában – Coloradóban, Kaliforniában, Montanában, Oregonban, Vermontban és Washingtonban – ugyancsak asszisztált öngyilkosság formájában érhető el. Uruguayban az aktív eutanáziát is engedélyezik. A passzív változat ellen a világ szekuláris országai általában nem emelnek kifogást, bizonyos feltételeket azonban itt is szabhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.