Tízezrek tüntettek ismét Minszkben, összecsapások is voltak

Tízezrek tüntettek ismét vasárnap Minszkben, követelve Aljakszandr Lukasenka lemondását. Kisebb összecsapások is voltak az államfő újraválasztása ellen tüntetők és civil ruhás rendvédelmiek között, akik több tiltakozót őrizetbe akartak venni.

Forrás: MTI2020. 08. 30. 20:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rengeteg páncélozott jármű és rohamrendőr felvonultatása ellenére, akik sokak csatlakozását megakadályozták, Minszk belvárosát megtöltötték az emberek, mindenekelőtt az Október tértől a Függetlenség teréig tartó útszakaszon volt nagy a tömeg, és a Minszk hős város emlékműnél is, amelyet katonák védelmeznek.

A tüntetők az ellenzék vörös-fehér zászlaja alatt vonultak, és „Lukasenkát rabszállítóba”, „Takarodj”, „Éljen Fehéroroszország” jelszavakat skandáltak.

A belügyminisztérium szóvivője szerint 140 embert állítottak elő.

A tárca szóvivője később hivatalos Telegram-oldalán azt írta, hogy a vasárnapi tüntetés résztvevői a Függetlenség terén megrongáltak egy rendőrségi gépjárművet, amely a benne ülő rendőrökkel a „közrendet biztosította az engedély nélküli tüntetés idején”.

A rendőrök ezúttal nem vetettek be könnygázt, sem hanggránátot vagy gumilövedéket, mint a korábbi tüntetéseken.

A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítója azt jelentette, hogy az állambiztonsági szolgálat, a KGB székházánál történt összetűzés során a tüntetők kiszabadították az előállítottakat, a civil ruhás rendvédelmiek kénytelenek voltak gépkocsin elhagyni a helyszínt.

A menet résztvevőinek egy része elindult az elnöki rezidenciához. Az ellenzékiek a Telegram üzenetküldő szolgálat csatornáin át arra szólították a Függetlenség tere felé haladó tüntetőket, hogy változtassák meg az útirányt, és vonuljanak át az elnöki rezidenciához, hogy „ajándékot hagyjanak a téren” a 66. születésnapját vasárnap ünneplő Aljakszandr Lukasenka részére – jelentette az Interfax orosz hírügynökség. A rendvédelmi erők megerősítették a rezidencia biztonságát.

Az elnöki rezidencia kerítésénél több ezren gyűltek össze, majd a TASZSZ beszámolója szerint a heves eső miatt a tüntetők tömegesen távoztak az elnöki palotától.

Az elnöki hivatalhoz közel álló Telegram-csatorna közölte, hogy a tüntetés idején Lukasenka a rezidenciában tartózkodott. Megerősítette, hogy az államfő golyóálló mellényben és gépfegyverrel jelent meg a főbejáratnál, helyi idő szerint délután négykor, amikor az arra „kószáló” tömeg az épületnél volt.

Az elnöki rezidenciából kiment a tüntetőkhöz Mikola Latisenok, az elnök egyik tanácsadója. Néhány szót szólt a tüntetőkhöz azt hangoztatva, hogy hisz az elnökválasztás eredményeinek hitelességében, és hogy békés úton kell rendezni a helyzetet. Ekkora azonban már a tömeg nagyrészt szétszéledt az eső miatt.

A belügyminisztérium közlése szerint Bresztben, illetve Homelben is tüntetnek, ezer-ezer ember – jelentette a BelTA fehérorosz állami hírügynökség.

Az ellenzék Fehéroroszországban az augusztus 9-i vitatott tisztaságú elnökválasztás óta tüntet, amelyen az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka a hivatalos végeredmény szerint a szavazatok 80,1 százalékát kapta. A előző két vasárnap mintegy 100 ezer ember vonult ki a minszki utcákra a tüntetési tilalommal és a tüntetők, politikai vezetők és számos média elleni megtorlással dacolva.

Szombaton több külföldi médium újságíróinak az akkreditációját vonták vissza a minszki hatóságok. Közöttük volt a BBC brit közszolgálati tévé és rádió, az AFP, a Reuters és az AP hírügynökségek, az ARD német közszolgálati tévé és a Deutsche Welle német közrádió, valamint az amerikai székhelyű Szabadság Rádió.

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Németország a külügyminisztériumba fogja kéretni az akkreditációk visszavonása miatt a berlini fehérorosz nagykövetet – közölte vasárnap egy nevének elhallgatását kérő kormányilletékes. Heiko Maas külügyminiszter már szombaton elítélte, és „elfogadhatatlannak” nevezte a lépést.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter is elítélte a fehérorosz hatóságok „önkényes intézkedését, amely ellentétes a sajtószabadsággal” – közölte a francia külügyminisztérium.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.