Tiziano hat remekművét mutatják be a londoni Nemzeti Galériában

Forrás: MTI2020. 03. 12. 22:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A velencei mester, Tiziano hat remekművét mutatják be a londoni Nemzeti Galériában. A festményeket II. Fülöp spanyol király rendelte meg, és négyszáz év után először állítják ki őket együtt.

Az 1551 és 1562 között készült, nagy méretű festmények klasszikus mitológiai témákat ábrázolnak elsősorban Ovidius Átváltozások című műve nyomán. „Az európai festészet fejlődésének alapvető munkáiról van szó. Már korukban nagyon híresek lettek, és nagy hatással voltak művészek generációira” – mondta el Matthias Wivel, a kiállítás kurátora csütörtökön.

A Titian: Love Desire Death (Tiziano: Szerelem, Vágy, Halál) című kiállítás március 16-án nyílik és június 14-ig látogatható. Nagy-Britanniában egyelőre nem tettek lépéseket a koronavírus terjedése miatt a múzeumok és galériák nyitvatartásával kapcsolatban. Wivel azonban elismerte, nem tudja, mi lesz a kiállítással, ha ilyen lépésekre kerül sor.

A hat festmény, amelyeket Tiziano „költeményeknek” nevezett, fordulópontot jelentettek a művész pályafutásában. Fülöp király szokatlan módon szabadkezet adott a művésznek a témaválasztásban, lehetővé tette számára, hogy teljes narratívát alkosson, és erős érzelmeket tárjon fel. A képeket eljuttatták a királynak, de később szétszóródtak Európában, és különböző történetet futottak be.

Egyikük, a Danaé Madridban maradt, míg Napóleon fivére, Joseph Bonaparte lefoglalta, mikor a francia csapatok megszállták Spanyolországot. A Joseph Bonapartét az 1813-as vitoriai csatában legyőző brit Wellington révén azonban végül Londonba került a kép. Manapság a hat festmény közül négy különböző brit gyűjtemények darabja, egy a madridi Pradóban található és egy a bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeum tulajdona.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.