Több afrikai országban is nőtt a fertőzöttek száma

Forrás: MTI2020. 03. 24. 14:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen emelkedett keddre virradóra az új típusú koronavírus fertőzöttjeinek száma Dél-Afrikában, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szűrőteszteket szállít Ugandába, az etiópiai miniszterelnök pedig pénzügyi támogatásért fordult a G20 országcsoport kormányaihoz.

Dél-Afrikában, ahol a fertőzöttek száma a hétfői 402-ről keddre 554-re emelkedett, csütörtöktől 21 napos vesztegzár lép életbe. Az 58 milliós országban egyelőre nem jelentettek SARS-CoV-2 vírus okozta halálesetet.

Ugandában kilencre nőtt a koronavírus fertőzöttjeinek a száma. Rutch Aceng egészségügyi miniszter bejelentése szerint az új fertőzöttek mindegyike ugandai állampolgár, és Dubajból tért haza. A WHO teszteléshez szükséges eszközöket küld a kelet-afrikai országba. Az ország első, szombaton regisztrált fertőzöttje szintén Dubajból tért vissza, azóta Kampala lezárta repülőterét, csak teherszállító repülőgépeket engednek leszállni az országban. Több mint egy hónapra bezártak az iskolák és a templomok is, hatósági források szerint pedig emberek tucatjait – köztük külföldieket – vettek őrizetbe a rendelkezések megszegése miatt.

Nigériai kormányközeli források szerint pozitív lett Mohammadu Buhari nigériai elnök kabinetfőnökének a tesztje. A 77 éves Abba Kyari, aki egyebek közt cukorbetegséggel is küzd, napi kapcsolatban áll Buharival, az elnököt felkeresni kívánó politikusok és üzletemberek rajta keresztül érik el Buharit. Kyari március elején Németországban tett hivatalos látogatást. A hírt nigériai kormányzati források nem erősítették meg. Buhari egészségi állapotáról hivatalosan korábban sem adtak hírt, ám az elnök 2017-ben öt hónapot töltött egy londoni klinikán.

A kontinens legnépesebb államának számító Nigéria hétfőn lezárta szárazföldi határait. Az országban jelenleg 40 fertőzöttről tudnak, s hétfőn jelentették az első, SARS-CoV-2 vírus okozta halálesetet.

Afrika gazdaságát fenyegető egzisztenciális fenyegetésnek nevezte a járványt Ahmed Abij etiópiai miniszterelnök a G20 országcsoport kormányaihoz intézett levelében Abij 150 milliárd dollár (több mint 49 ezer milliárd forint) támogatást kért a vírus elleni küzdelemhez a kontinens országai számára. „Ahogy a vírus nem ismer határokat, úgy a rá adott válaszunkat sem szabad határok közé szorítani” – emlékeztetett Abij.

Elefántcsontparton és Szenegálban hétfőn szükségállapotot hirdettek ki. Kongó rézben és kobaltban gazdag Felső-Katanga tartományának kormányzója szintén bejelentette a tartomány vesztegzár alá helyezését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.