Több embert agyonlőtt egy fegyveres Irakban

A feldühödött emberek lefegyverezték és felakasztották a tüntetőket is meggyilkoló támadót Bagdad városának egyik központi terén.

Forrás: MTI2019. 12. 12. 16:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Agyonlőtt hat embert, köztük négy kormányellenes tüntetőt egy fegyveres csütörtökön az iraki fővárosban, Bagdadban.

A feldühödött emberek ezt követően lefegyverezték és felakasztották a támadót a város egyik központi terén – közölték biztonsági és egészségügyi tisztségviselők.

Az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó, meg nem nevezett tisztségviselők szerint a fegyveres – akit kábítószerrel kapcsolatos vádak miatt köröztek – a biztonsági erők elől futott el, és a nála lévő gépkarabéllyal lelőtt először két üzlettulajdonost, majd négy tiltakozót a Vatba tér közelében.

Az AP szerint ezt követően feldühödött tüntetők lefegyverezték a támadót, s a közösségi médiában terjedő felvételek tanúsága szerint összeverték. A dpa német hírügynökség szerint a 17 éves fegyveres holttestét tiltakozók egy lámpavasra húzták fel.

Az incidenst elítélte a tiltakozó mozgalom „epicentrumának” számító Tahrír téren székelő tüntetők nagy része, akiknek elmondása szerint a fegyverest megölők nem képezik részét békés megmozdulásuknak.

Az Irak számos nagyobb városára kiterjedő, október eleje óta tartó tiltakozáshullám oka a korrupció és a munkanélküliség. A tüntetők a 2003 óta hatalmon lévő politikai elit távozását követelik, valamint bírálják Irán növekvő befolyását az iraki államügyekbe.

Az Emberi Jogok Iraki Megfigyelőközpontja nevű helyi civil szervezet múlt pénteki összesítése szerint a tiltakozásokban eddig már több mint 460 ember veszítette életét, s több mint 20 ezren megsebesültek. Ali al-Bajáti, a jogvédők szóvivője szerint mintegy 2650 embert őrizetbe vettek, igaz jelentős többségüket már szabadlábra helyezték. Hozzátette: hozzávetőleg 160 aktivista van még rácsok mögött.

A tiltakozások miatt november végén benyújtotta maga és kormánya lemondását Ádil Abdel Mahdi egy éve kinevezett, párton kívüli iraki kormányfő, amit a parlament december elsején el is fogadott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.