Több ezer elítéltet engednek szabadon Mexikóban

Főleg 75 évnél idősebbek és krónikus betegek előtt nyílnak meg a börtönök.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 29. 17:27
A National Guard soldier keeps watch outside a prison following a fire that killed some inmates and left other injured, in Mexico City
A National Guard soldier keeps watch outside a prison following a fire that killed some inmates and left other injured, in Mexico City, Mexico, August 15, 2019. REUTERS/Luis Cortes - RC19D72F6D40 Fotó: Luis Cortes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elnöki rendelet alapján több ezer elítéltet helyeznek szabadlábra Mexikóban – jelentette be csütörtökön az ország államfője.

Manuel López Obrador közölte, hogy szabadulnak a 75 évnél idősebb rabok, továbbá a 65 évnél idősebb krónikus betegek, ha nem követtek el súlyos bűncselekményt.

 

A Nemzeti Gárda katonája egy mexikói börtön előtt őrködik Fotó: Reuters/Luis Cortes

Megnyílnak a szövetségi börtönök kapui azok előtt is, akiket megkínoztak, tekintet nélkül életkorukra és arra, hogy milyen bűncselekménnyel vádolták meg őket. Ugyancsak szabadulnak azok, akik már tíz éve vannak rács mögött ítélet nélkül nem súlyos bűntett miatt.

Emberi jogi szervezetek többször vádolták Mexikót azzal, hogy a hatóságok gyakran kínzással csikarnak ki vallomásokat.

Obrador tudatta, hogy a jövő héten írja alá a rendeletet.

A mexikói belügyminiszter közlése szerint csaknem 95 ezren raboskodnak ítélet nélkül az ország börtöneiben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.