Több ezer eltűnt embert keresnek Mexikóban

Zetelaki Réka
2019. 02. 06. 8:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új tervet jelentettek be Mexikóban, amely a drogháborúban eltűnt tízezrek felkutatását célozza. A most felállított intézet (SNB) márciustól kezdi meg munkáját, és szorosabb együttműködésben dolgozik majd a civil szervezetekkel és az eltűntek hozzátartozóival. A becslések szerint legalább 40 ezer emberről lehet szó, miközben a hatóságok mintegy 26 ezer azonosítatlan holttestet tartanak számon. ­Alejandro Encinas, az igazságügyi minisztérium munkatársa kiemelte, mintegy 1100 rejtett sírhely lehet az országban.

A decemberben hivatalába lépő elnök, Andrés Manuel López Obrador kampányában komolyabb elszámoltatást ígért a bandaháborúk sújtotta Mexikónak. Kiemelték, az új intézkedés hangsúlyos figyelmet fordít majd a bevándorlókra, akik az eltűntek 8-10 százalékát jelentik. Sokak szerint egyébként a keresett személyek nagy része életben van, csupán a bűnszervezetek alkalmazásában állnak, és rejtve maradnak a hatóságok, illetve a családjaik előtt.

Közben fokozódik a feszültség az amerikai–mexikói határon, ahová a Trump-adminisztráció a hétvégén újabb katonákat rendelt. Mexikóban az utóbbi hetekben több drogcsempészalagútra is rábukkantak a hatóságok, amelyek az Egyesült Államokba vezettek. A Közép-Amerikából érkező migránskaravánok egyébként könnyen beléphetnek, sőt munkavállalási engedélyt kaphatnak Mexikóban, ám sokan az amerikai határon várakoznak arra, hogy menedéket kérhessenek az USA-ban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.