Több ezer franciaországi háztartásban nincs áramszolgáltatás

Emmanuel Macron államfő szerdán az ítéletidő sújtotta területre utazik.

Forrás: MTI2020. 10. 06. 20:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötezer háztartásban még mindig nem volt áram kedden azokban a dél-franciaországi Nizzától északra található hegyvidék falvakban, amelyek a hétvégi ítéletidő miatt még mindig megközelíthetetlenek. A tűzoltók folytatták az eltűntek keresését és a környéken élők ellátását ivóvízzel és élelemmel.

A francia-olasz határvidékre pénteken lecsapó viharokban a francia oldalon négyen biztosan meghaltak, és legalább nyolcan eltűntek, őket feltehetően elsodorták az áradások, és további 13 emberről sincs hírük a hozzátartozóknak péntek óta. A határ olasz oldalán is legalább ketten életüket veszítették az özönvízszerű esőzésben.

A francia oldalon több település továbbra is elérhetetlen a járhatatlanak utakon, de a helyiek közül többen gyalog indultak munkába vagy pedig egyszerűen élelemért. A felduzzadt Roya-folyó völgyéből indult áradás teljes útszakaszokat és hidakat szakított le a mélybe, házakat döntött romba, s a megmaradt épületekben mintegy 5 ezer háztartatás még mindig áramszolgáltatás és ivóvíz nélkül van.

Jean Castex miniszterelnök kedden a nemzetgyűlésben bejelentette, hogy szerdán a helyszínre látogat Emmanuel Macron államfő.

Az áradások által leginkább sújtott Tende településen a temető háromnegyedét kimosta az áradás, így 150 holttestet több tíz kilométeres távolságban szétszórva, sokszor magánkeretekben találtak meg a tűzoltók, akiket a lakosok riasztottak.

„A helyiek a Roya vízében látták a temetőből kimosott holttesteket, akik között voltak olyanok, akiket felismertek” – mondta Jean-Claude Guibal, a francia Riviéria agglomerációs elnöke a francia hírügynökségnek. Elmondása szerint Tende település lakóinak ivóvízre és pszichológiai segítségre van szükségük az átéltek feldolgozására. A helyi politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a tömegesen érkező adományok ellenére a helyiek négy nappal az ítéletidő után, most kezdtek el pánikba esni, és úgy érzik, teljesen magukra maradtak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.