Több fronton támadják Kínát

Ismét napirendre vette az amerikai diplomácia a grönlandi kérdést: bár Trump nem akarja megvásárolni Dániától a szigetet, onnan szorítaná vissza Oroszország és Kína nyomulását az északi sarkkörön. Ez is színesítette Mike Pompeo külügyminiszter nyugat-­európai látogatását, ami egy Peking-ellenes toborzókörúttal is felért.

Buzna Viktor
2020. 07. 24. 10:12
U.S. Secretary of State Mike Pompeo visits Denmark
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Dániában Fotó: Ritzau Scanpix Denmark Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évvel ezelőtt, tavaly augusztusban lepték el a nemzetközi nyilvánosságot azok a Donald Trumpot gúnyoló tartalmak, melyek az amerikai elnök Grönlanddal kapcsolatos tervei­ből csináltak viccet. Egy korábbi elképzelés szerint Washington ajánlatot tett volna Dániának az északi sziget megvásárlásáért, a tervek kiszivárgását követően azonban Mette Frederiksen miniszterelnök nyilvánosan elutasította azt. Válaszul Trump lemondta hivatalos dániai látogatását, amit a sajtó nagyrészt hisztérikus reak­cióként ítélt meg.

Valójában az Egyesült Államok már a huszadik század elején szemet vetett a kiváló fekvésű szigetre, s számos úton próbálta megvetni ott a lábát. Trump idegességét pedig indokolja, hogy a globális felmelegedéssel előbukkanó olaj- és földgázmezők, kereskedelmi útvonalak stratégiai szempontból felértékelik az olvadozó északi sarkvidéket, ahol más nagyhatalmak is egyre aktívabbak. Washington első számú versenytársa Grönlandon Kína: a kelet-ázsiai óriás a gazdasági kapcsolatok rohamos fejlesztésével foglal el fontos pozíciókat.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Dániában
Fotó: Reuters

A helyzet pedig a tavalyi fiaskó óta sem változott, ezt jelzi, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a héten Koppenhágába látogatott el. Jeppe Kofod dán külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján Pompeo leszögezte: az Egyesült Államok a jövőben fokozni kívánja jelenlétét a térségben, hogy ellensúlyozza Oroszország és Kína térnyerését. Ennek érdekében Grönlandon júniusban újranyitották az amerikai konzulátust, illetve felmerült egy szabadkereskedelmi megállapodás az Egyesült Államok és a szintén Dániához tartozó Feröer szigetek között.

A látogatás egy Peking-ellenes körútként is értelmezhető, Pompeo ugyanis kedden Londonban nemzetközi összefogást sürgetett. – Azt akarjuk, hogy minden nemzet együttműködjön, hogy minden dimenzióban visszaszorítsuk a Kínai Kommunista Pártot. Ez magába foglalja Nagy-Britanniát, és reméljük, fel tudunk építeni egy koalíciót – fogalmazott az amerikai külügyminiszter, s szavainak súlyt ad, hogy a Kínával szemben ellenséges sziget, Tajvan visszhangozta azokat. Pompeo legmerészebb londoni megjegyzése azonban az Egészségügyi Világszervezetet célozta. Mint fogalmazott, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója nemcsak alkut kötött a pekingi vezetéssel, hanem a kínaiak „megvették” a szervezet vezetőjét. A WHO ezt közleményben utasította vissza.

Újabb viharos hét telik el így az Egyesült Államok és Kína hanyatló kapcsolatában, amire a Houstonban működő kínai főkonzulátus bezárása nyomja rá a bélyeget. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, egy washingtoni döntés értelmében Pekingben péntekig le kell állítani a texasi képviselet működését, a döntés hatalmas felháborodást váltott ki a kínai vezetés részéről. Washington szerdán tette egyértelművé a váratlan lépés okát. Ke­l­lyanne Conway, a Fehér Ház tanácsadója szerdán a koronavírus-járvánnyal indokolta azt, mint fogalmazott: az elnök nem boldog azzal a ténnyel, hogy a kínai vírust nagyon kevés információval, nagyon kevés tisztességgel és átláthatósággal szabadították a világra Kínából. Morgan Ortagus külügyi szóvivő pedig leszögezte, az Egyesült Államok nem tűri tovább Kína tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatát, vagyis azt, hogy Peking nyugati szellemi tulajdont hírszerzési módszerekkel szerez meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.