Uniós állampolgárok millióinak kell még várniuk a nyitásra

Számos európai uniós tagállam a nyár beköszöntével sem lazíthat a legtöbb koronavírus ellen bevezetett intézkedésén. Míg hazánkban már újraindulhatott az élet, az átoltottság aránya még nem teszi lehetővé a nyitást Németországban, Ausztriában, Franciaországban, Olaszországban, Belgiumban és Hollandiában sem. Bár már néhány korlátozást feloldottak ezekben az országokban is, több szigorú intézkedés maradt még mindig érvényben.

Magyar Nemzet
2021. 05. 31. 16:55
GRASS, Günter
Berlin, 2021. május 28. Felirat hívja fel a nézõk figyelmét, hogy egymástól biztonságos távolságban üljenek le a Günter Grass német író Bádogdob címû könyvébõl rendezett színdarab elõadásán a Berliner Ensemble színház udvarán Berlinben 2021. május 27-én. Németországban csökkent a koronavírussal fertõzöttek száma, így újra megnyitottak a koncerttermek, színházak, mozik és egyéb kulturális intézmények, de egyelõre csak szabadtéri elõadásokat lehet tartani. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország

Németországban április óta érvényben van az úgynevezett vészfékrendszer, amelynek értelmében a szövetségi kormány szigorú szabályokat rendelhet el az ország bármely részén, ahol a százezer lakosra vetített hétnapi fertőzésgyakoriság tartósan meghaladja a százat.

A jogszabály szerint a fertőzött területeken este 10 órától reggel 5-ig tartó éjszakai kijárási tilalom és szigorú kontaktszabályok lépnek hatályba, ami alól csak a védettek vannak felmentve – vagyis azok, akik az elmúlt fél évben átestek a koronavírus-fertőzésen vagy mindkét oltásukat megkapták. Jelenleg Türingia, Bajorország, Baden-Württemberg és Rajna-vidék-Pfalz néhány körzetében érvényesül a vészfékrendszer, míg Saar-vidék tartományának kormánya két héttel meghosszabbította a saját járványügyi intézkedéseit. Néhány kevésbé fertőzött tartományban, ahol saját hatáskörben határozhatnak a szabályokról, május közepétől elkezdték a turizmus és a kulturális élet újraindítását. Németországban eddig a lakosság 43 százaléka kapott legalább egy oltást, és 17 százaléka élvez csupán teljes védettséget.

Németország egyes részein újra megnyitottak a kulturális intézmények, de egyelőre csak szabadtéri előadásokat tarthatnak
Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Ausztria

Bár Ausztriában május 19-től megszűnt a kijárási korlátozás, kinyitottak a vendéglátóhelyek és a kulturális intézmények, néhány korlátozást fenntartottak.

Az üzleteknek és a szolgáltatóknak este tízig be kell zárniuk, valamint továbbra is vonatkozik mindenkire a távolságtartási és a maszkviselési kötelezettség.

A személyes érintkezéseket továbbra is korlátozzák: éjszaka és zárt térben négy, nappal szabadtéren tíz felnőtt találkozhat egymással. Ausztriában a lakosság 39 százalékát sikerült eddig beoltani, és csupán a következő napokban válik elérhetővé a vakcina minden korosztály számára.

Franciaország

Ausztriához hasonlóan a francia állam is május 19-én vezetett be lazításokat – közel egy hónappal a magyar kormány bejelentése után, miszerint védettségi kártyával látogathatóvá válnak a színházak, a mozik és az éttermek belső terei. Bár Franciaországban újranyitottak a vendéglátóhelyek külső teraszai, a sportlétesítmények és a múzeumok, továbbra is este 9 órától reggel 6-ig tart a kijárási tilalom, amely a tervek szerint június 9-től helyi idő szerint este 11-re módosul. Teljes eltörlése előreláthatólag június 30-án következik csak be.

A maszkviselési kötelezettség még szintén érvényben van, annak ellenére, hogy Olivier Véran egészségügyi miniszter már május közepén kijelentette: megfontolandó lépés a kötelező maszkhasználat eltörlése.

Emmanuel Macron bejelentése szerint ezt a korlátozást június végén feloldják, amennyiben elérik a kívánt oltási számot – Franciaországban eddig a lakosság 37 százaléka kapott oltást.

Belgium

Május 8-tól kinyitottak a teraszok és engedélyeztek bizonyos szabadtéri eseményeket Belgiumban, de továbbra is legfeljebb tíz főben korlátozzák a személyes összejöveteleket.

Belgium lakosságának 39 százalékát oltották be eddig, és a fiatalabb korosztályok még mindig várólistán szerepelnek.

A francia nyelvű és a flamand közösség által létrehozott Közösségek Bizottsága (Cocom) aggodalmát fejezte ki, hogy az átoltottság aránya még nem tenné lehetővé a lazításokat.

– A korlátozások részleges feloldásának hatására több ember fog érintkezni egymással, mint eddig – idézi a The Brussels Times a bizottságot.

Hollandia

Mivel Hollandiában az uniós átlag alatti, 36 százalék körüli az átoltottság, továbbra is szükség van több veszélyhelyzeti intézkedésre.

A vendéglátóhelyek teraszai ugyan kinyitottak, de csak este nyolcig fogadhatnak vendégeket, és kizárólag egy háztartás vagy legfeljebb két ember ülhet egy asztalnál. Ezenkívül az állampolgároknak továbbra is tartaniuk kell a másfél méteres távolságot.

Mark Rutte holland miniszterelnök pénteken elmondta, hogy június 5-től még több korlátozást feloldanak, bár hozzátette: ezzel kockázatot vállalnak, és a fertőzések száma ismét növekedni kezdhet.

Mark Rutte holland miniszterelnök elismeri, hogy az átoltottság csekély mértéke miatt kockázatot vállalnak a nyitással
Fotó: MTI/AP/Stephanie Lecocq

Olaszország

Az olasz kormány csak június 21-én tervezi megszüntetni az éjszakai kijárási tilalmat – ha jól alakulnak a számok. Az országon belüli mozgást továbbra is korlátozzák: csak az utazhat egyik régióból a másikba, akinek 48 óránál nem régebbi koronavírus-tesztje van, fél éven belül átesett a betegségen vagy teljes védettséget élvez a két oltásnak köszönhetően.

Olaszország oltási kampánya során eddig még nem jutott minden korosztálynak vakcina, így a lakosság 38 százalékát tudták beoltani.

Az érvényben lévő korlátozásokhoz tartozik, hogy a vendéglátóhelyek továbbra is csak a külső teraszaikon fogadhatják a vendégeiket, valamint zárt térben és közterületen egyaránt fennáll a maszkviselési kötelezettség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.