Több mint 20 kiló műanyaghulladékot találtak egy partra vetődött bálna gyomrában

Huszonkét kiló műanyaghulladékot találtak egy Szardínia északkeleti részén partra vetődött és elpusztult nagy ámbráscet gyomrában.

Forrás: MTI2019. 04. 01. 23:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolc méter hosszú bálna a hétvégén sodródott partra Porto Cervo híres strandján, a Cala Romanticán. A vemhes tengeri emlősben egy 2,4 méteres magzatot is találtak.

A műanyagszemét az állat gyomrának kétharmadát foglalta el. „Rémisztő volt látni, hogy az emlős gyomra tele volt műanyaggal. Ennek a bálnának a halála is bizonyítja, hogy rendkívüli méreteket ölt a Földközi-tenger szennyezettsége is” – jelentette ki Luca Bittau, a SeaMe olasz környezetvédő szervezet biológusa.

Az ámbráscet gyomrából kiszedett szemétben akadt kábelburkolat, összegabalyodott halászháló, műanyag tányér és bevásárlószatyor, továbbá egy mosóporos zacskó, amelyen még jól olvasható volt a márkanév és a vonalkód.

A WWF nemzetközi zöldszervezet szerint a műanyag jelenti az egyik legnagyobb veszélyt a tenger élővilágára, és az elmúlt két évben legalább öt bálna halálát okozta a világon.

A nagy, más néven óriás ámbráscet kihalófélben van a Földközi-tengerben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.