Több mint 90 ezren haltak meg a jemeni harcokban 2015 óta

Forrás: MTI2019. 06. 19. 15:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 91 600 ember vesztette életét az elmúlt négy évben a jemeni polgárháborúban az ACLED nevű, fegyveres konfliktusokat nyomon követő és elemző nemzetközi szervezet szerdán közzétett jelentése szerint.

A jelentés, amely 2015-től vizsgálja az egy évvel korábban kezdődött konfliktust, 2018-at nevezi az eddigi legtöbb halálos áldozatot követelő évnek, ekkor ugyanis csaknem 30 800 ember vesztette életét a harcokban. Az idén ez a szám már elérte a 11 900-at, s ebben nincsenek benne a humanitárius katasztrófa miatt meghalt emberek.

Tavaly elsősorban a Vörös-tenger partján fekvő Hodeidáért dúló harcok miatt emelkedett a halálos áldozatok száma, és csökkent a kormányerők és a lázadók decemberi, az ENSZ égisze alatt zajló stockholmi béketárgyalások megkezdése után. A civil áldozatok száma tavaly csökkent az előző évekhez képest, de a szervezet kiemeli, hogy a civil halottak 67 százaléka a nemzetközileg elismert jemeni kormányt támogató, Szaúd-Arábia vezette arab koalíció légicsapásaiban vesztette életét 2015 óta. Az ACLED 5500 halálesetet tulajdonít különböző robbantásos támadásoknak, és felhívja a figyelmet arra, hogy a telepített aknák még ma is komoly veszélyt jelentenek a civilekre nézve. Az aknákat elsősorban a kormány ellen harcoló húszi lázadók telepítik.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita felkelők, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között.

Az ENSZ decemberi jelentése szerint a 26 milliós ország lakosságának mintegy 53 százaléka súlyos élelmiszerhiányban szenved, és éhínség fenyegeti őket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.