Több mint egymilliárd dollárt követel Venezuela Nagy-Britanniától

A Venezuela által indított kereset szerint a járvánnyal szembeni küzdelemre van mielőbb szüksége a pénzre.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 05. 21. 13:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bírósági úton próbál a pénzéhez jutni Venezuela – a Reuters értesülései szerint a dél-amerikai ország több mint egymilliárd dollár értékű aranykészlete miatt perelte be a Bank of Englandet, az Egyesült Királyság központi bankját.

Venezuela évtizedek óta a Bank of Englandnél tartja a pénzét – ahogy számos más ország is. Az ott tárolt aranytartalék tekintetében az angol központi bank a második helyen áll a világon – ennél több aranya csak az Egyesült Államoknak van. A brit pénzintézet a világ egyik legstabilabb és legbiztonságosabb helyének számít, ahonnan csaknem 320 éves történelme során soha semmi nem tűnt még el. De biztonság ide vagy oda, az Egyesült Királyság már három éve ül a venezuelai pénzen, és nem adja azt ki Caracasnak.

A gondok az országban négy évvel ezelőtt indult belpolitikai válság után kezdődtek: az olajárak zuhanása és a Hugo Chávez helyére lépő Nicolás Maduro új venezuelai elnök hatalmi ambíciói az ország elszegényedéséhez és komoly feszültségekhez vezettek. Maduro politikai riválisa, Juan Guaidó 2019 januárjában az ország ideiglenes elnökének nyilvánította magát, amit az Egyesült Államok és számos európai ország is elismert, így Nagy-Britannia is. Venezuelában jelenleg kettős hatalom működik. A pénzügyi problémák kezelésére 2018 végén Maduro a Bank of Englandhoz fordult, hogy visszakérje az ország aranytartalékait, de némi huzavona után – és minden bizonnyal összefüggésben Guaidó színrelépésével – visszautasításban részesült. Azóta is sikertelenül próbálja visszaszerezni a pénzét az Egyesült Királyságtól.

Maduro ezúttal új stratégiával próbálkozik. A Venezuela által indított kereset szerint az országnak a Covid-19 járvánnyal szembeni küzdelemre van mielőbb szüksége a pénzre. Caracas az összeget az ENSZ fejlesztési programalapjába irányítaná, majd az ENSZ-en keresztül jutna hozzá. A milliárdos összeget gyógyszerek, orvosi eszközök és védőfelszerelések vásárlására fordítanák a venezuelaiak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.