Több tízezren tüntettek Tiranában a miniszterelnök ellen

Több tízezren tüntettek szombaton Tiranában miniszterelnök lemondását követelve az ellenzéki pártok felhívására; a rendőrség könnygázt vetett be a megmozdulás erőszakos résztvevői ellen.

Forrás: MTI2019. 03. 16. 20:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzék szerint Edi Rama szocialista párti kormányfő korrupt, és a 2017-es választásokon szavazatokat vásárolt, hogy megszerezhesse a hatalmat. A pénzt ehhez a vádak szerint az alvilágtól kapta. A fő követelés az ügyben egy ideiglenes kormány felállítása, és a parlamenti választások előre hozása.

Az ország minden részéből érkezett tüntetők Tirana főútján, a kormány székháza előtt gyülekeztek, majd onnan a parlamenthez és a belügyminisztériumhoz meneteltek. Egyesek megpróbáltak áttörni a törvényhozás épülete előtt megvont kordonon, és megdobálták azt védő rendőröket, akik könnygázgránátokkal válaszoltak. Komolyabb sérülésről nem érkezett jelentés.

Rohamrendõröket dobál egy albán tüntetõ egy több tízezer ember részvételével zajló ellenzéki megmozduláson a tiranai parlamentnél
Fotó: MTI/EPA/Malton Dibra

Tavaly az ellenzéki Albán Demokrata Párt hat hónapon keresztül bojkottálta a parlament munkáját. Amikor decemberben visszatértek az ülésterembe, Edi Rama felszólalása alatt egyik képviselőjük tojásokat hajigált a kormányfő felé. Február elején pedig egy másik ellenzéki törvényhozó tintával fröcskölte le a miniszterelnököt.

Februárban bejelentették lemondásukat képviselői mandátumukról a demokraták 33 fős parlamenti csoportjának tagjai, hogy megpróbáljanak nyomást gyakorolni a szocialista kormányra a távozása és a választások kiírása érdekében.

Edi Rama párbeszédre szólította fel az ellenzéket, de a kormánya lemondásáról nem hajlandó tárgyalni. Február közepe óta ez volt az ötödik tömegtüntetés Tiranában a miniszterelnök ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.