Több tucat áldozatot követelt a terror

Hetvenegy katonát öltek meg feltételezett dzsihadista terroristák egy nyugat-nigeri támaszponton, a mali határ közelében fekvő Inatesben.

Mártonffy Attila
2019. 12. 12. 15:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenegy katonát öltek meg feltételezett dzsihadista terroristák egy nyugat-nigeri támaszponton, a mali határ közelében fekvő Inatesben – tudatta a mali védelmi minisztérium.

A Deutsche Welle német hírportál, illetve a DPA hírügynökség által idézett helyi források szerint az állig felfegyverzett támadók több százan lehettek, és teherautókkal, illetve motorkerékpárokkal érkeztek a táborhoz; a katonákat a kedd esti imádság idején lepve meg. A fegyveresek a rajtaütésben aknavetőket is bevetettek, a gránátok pedig felrobbantották a lőszer- és üzemanyag-raktárat – az MTI szerint ez indokolja a halálos áldozatok még terrortámadások esetén is szokatlanul magas számát. A minisztériumi nyilatkozat kiemeli, a katonák a háromórás csetepatéban ötvenhét támadóval végeztek. A terrortámadást az elmúlt évek legsúlyosabb incidenseként értékelték a nigeri fegyveres erők ellen. Mahamadou Issoufou nigeri elnök megszakította hivatalos egyiptomi látogatását, s tragédiának nevezve a támadást, tegnap összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot. A védelmi minisztérium közben csapaterősítést küldött a térségbe, s később közölte, ura a helyzetnek. Emmanuel Marcon francia elnök és nigeri kollégája elhalasztották az afrikai Szahel-térség öt államfőjének jövő hétre tervezett találkozóját is.

Egyelőre em világos, melyik szervezet vállalja a felelősséget a támaszpont lerohanásáért. Idén az Iszlám Állam, illetve az al Kaida terrorszervezethez köthető dzsihadisták fokozták katonai táborok elleni támadásaikat Nyugat-Afrika Szahel-övezetében a regionális fegyveres erők és több ezer francia katona jelenléte ellenére. A véres cselekmények nagy része a szomszédos Maliban és Burkina Fasóban ment végbe, de a dzsihadisták a nigeri határon túl is megvetették a lábukat.

A mostani támadást alig egy nappal előzte meg egy másik Tahoua térségében. A védelmi tárca szerint az utóbbi esetben három katona és tizennégy szélsőséges vesztette életét. Az inatesi tábort legutóbb júliusban támadták meg. Akkor tizennyolc katona halt meg, elkövetőként pedig az Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartomány elnevezésű dzsihadista csoport jelentkezett, amely 2016-ban vált ki a Boko Haram, főleg Nigériában ismert terrorszervezetből.

Az Iszlám Állam jelentkezett a nigeri katonai támaszpont elleni támadás elkövetőjeként

Az Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartomány (ISWAP) nevű dzsihadista csoport jelentkezett a nigeri katonai támaszpont elleni, több mint hetven emberéletet követelő támadás elkövetőjeként – közölte a terrorista kommunikációt weblapokon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport (SITE Intelligence Group) csütörtökön. A SITE szerint a terroristák azt állították, hogy több mint száz nigeri katonával végeztek.

A nigeri védelmi minisztérium szerint 71 katona halt meg. A szerdai közlés szerint dzsihadisták százai rohamozták meg a mali határ közelében lévő bázist aknavetők támogatásával. A hadsereg hozzátette: jelentős számú terroristát sikerült „semlegesíteni”.

A halottak magas száma a dpa német hírügynökség szerint azzal magyarázható, hogy az elkövetők a támaszpontot aknavetőkkel is lőtték, amelyek a létesítményben tárolt lőszert és üzemanyagot is felrobbantották.

Az Inates településen kedd este történt támadás miatt Emmanuel Macron francia elnök lemondta a következő hétre tervezett útját a Száhel-övezeti országok csúcstalálkozójára. Az Elysée-Palota közlése szerint a csúcsot januárra halasztják. Hírügynökségi jelentések szerint az elmúlt évek legsúlyosabb támadásáról van szó a nigeri fegyveres erők ellen.

Az Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartomány 2016-ban vált ki a Boko Haram terrorszervezetből.

Iszlamista csoportok különösen Niger nyugati felében vetették meg a lábukat a Burkina Fasó-i és a mali határ közelében. Egyes szélsőséges frakciók az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat, mások az Iszlám Állam cinkosai.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.