Több uniós vezető vonul karanténba Macron pozitív tesztje után

A francia elnök pozitív koronavírustesztje miatt számos politikus vállalja az önkéntes elzárkózást.

2020. 12. 17. 19:07
MACRON, Emmanuel
Emmanuel Macron francia elnök egészségügyi kutatásokról beszél a párizsi Necker Kórház Imagine Intézetében a koronavírus-járvány idején, 2020. december 4-én. Fotó: Thomas Samson Forrás: MTI/EPA/AFP pool/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa több vezető politikusa is önkéntes karanténba vonul, miután kiderült, hogy pozitív lett Emmanuel Macron francia államfő koronavírustesztje.

A köztársasági elnöki hivatal jelenleg kontaktkutatást folytat, hogy kiderüljön, kik találkoztak az elmúlt időszakban az elnökkel

– számol be róla a Deutsche Welle.

A hivatal a mai napon közölte, hogy Macron hétnapos karanténba vonul, mivel kimutatták nála a koronavírus-fertőzést. A tájékoztatás szerint az elnök PCR-teszten esett át, miután megjelentek nála az első tünetek, egyelőre nem tudni, hogyan fertőződött meg. A hír hallatán karanténba vonult Jean Castex francia miniszterelnök is, aki az államfő egyik kontaktszemélye. A köztársasági elnöki hivatal nyilatkozata szerint Macron karanténba vonulva továbbra is ellátja a teendőit.

A pozitív teszteredményre való tekintettel az államfő lemondta a közeljövőben esedékes utazásait, beleértve a már megtervezett libanoni látogatását is.

Macron után az Európai Unió több vezető politikusa is bejelentette a mai napon, hogy elszigeteli magát másoktól, miután az elmúlt időszakban személyesen találkoztak a francia elnökkel.

António Costa, Portugália miniszterelnöke legutóbb szerdán találkozott Macronnal Franciaországban, hogy az Európai Unió Tanácsának januárban kezdődő portugál elnökségéről tanácskozzanak – írja a Reuters hírügynökség.

Bár a portugál kormányfő nem tapasztal tüneteket magán, és még várakozik a koronavírusteszt eredményére, önkéntes karanténba vonult, valamint lemondta hivatalos utazásait is.

A portugál kormányfőn kívül Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is úgy döntött, hogy önkéntes karantént vállal.

Az elnök szóvivője Twitteren közzétette ugyan, hogy Michel keddi tesztje negatív lett, de mivel hétfőn látogatást tett Macronnál, elővigyázatosságból elszigeteli magát.

Michelen kívül Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök is jelen volt hétfőn az Élysée-palotában, a francia elnök hivatalos rezidenciáján, ahol a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet alapításának hatvanadik évfordulóját ünnepelték. Sánchez emiatt szintén karanténba vonul.

Párizs, 2020. december 14.
Emmanuel Macron francia elnök a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) alapításának hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszél a szervezet párizsi központjában 2020. december 14-én
Fotó: MTI/EPA/AFP/Martin Bureau

Az e heti találkozóin kívül Macron részt vett az Európai Tanács december 10-én és 11-én megrendezett ülésén is, ahol az Európai Unió állam- és kormányfői október óta először találkoztak személyesen.

Az eseményen Alexander De Croo belga miniszterelnök is ott volt, aki a hírek hallatára úgy döntött, ideiglenesen szintén elzárkózik másoktól – közli a The Brussels Times.

Arra a kérdésre, hogy az ülésen részt vevő többi európai politikusnak javasolt-e az elszigetelődés, egy uniós tisztviselő azt nyilatkozta:

Macron a brüsszeli találkozó napjaiban feltételezhetőleg még nem jelentett potenciális fertőzésveszélyt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.