Többé nem lehet híreket olvasni és megosztani a Facebookon Ausztráliában

Az amerikai techóriás igyekszik nyomást gyakorolni az ausztrál kormányra, Canberra azonban nem enged a zsarolásnak.

2021. 02. 18. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra ébredtek csütörtökön az ausztrálok, hogy sem a globális médiavállalatok, sem pedig az ausztrál sajtóorgánumok Facebook-oldalai nem elérhetők a közösségi hálózaton. A BBC brit közszolgálati adó portálja szerint az amerikai techóriás több kormányzati hatáskörbe tartozó egészségügyi és sürgősségi oldalt is blokkolt.

– Ezentúl a médiavállalatoknak tilos bármilyen tartalmat megosztaniuk vagy közzétenniük a Facebookon, az ausztrál lakosság pedig a nemzetközi hírpiacról származó tartalmat sem érheti el és oszthatja meg a közösségi hálózaton

tudatta a Facebookot Ausztráliában és Új-Zélandon vezető William Easton válaszul arra a médiapiaci szabályozásra, amellyel az ausztrál kormány a közösségi hálózat és a Google dominanciáját szerette volna megtörni.

Az egyre fokozódó vita az ausztrál parlamentben tavaly decemberben kezdeményezett, a médiapiacot szabályozni hivatott kódex bevezetését célul kitűző törvény miatt robbant ki, amellyel Canberra arra szerette volna rákényszeríteni a Facebookot és a Google-t, hogy fizessenek az elmúlt években a közösségi hálózatok és a keresőmotorok algoritmusainak kiszolgáltatottá váló ausztrál sajtóorgánumoknak az átvett hírtartalmakért, különben pénzbírsággal sújtják a techóriásokat.

A két vállalat vizsgálatát egyébként az Ausztrál Versenyjogi és Fogyasztói Bizottság kezdte meg még 2017-ben, és a szövetségi kormánnyal együttműködve kidolgozta a jogszabálytervezetet.

A Facebook most közleményében azt írta: A javasolt törvény alapvetően félreértette a platformunk és a hírtartalmakat megosztó kiadók közötti kapcsolatrendszert. Az amerikai óriásvállalat megfogalmazása szerint a törvény szigorú választás elé állítja: megfeleljen egy olyan médiaszabályozási törvénynek, amely figyelmen kívül hagyja az említett „kapcsolatrendszerből fakadó tényeket”, vagy szüntesse be a hírtartalmak engedélyezését ausztráliai szolgáltatásaiban.

„Nehéz szívvel ez utóbbit választjuk”

– áll a közleményben. A továbbiakban a Facebook azzal érvelt, hogy az ausztrál kiadóknaka is előnyös, ha megosztják írásaikat. – A Facebook és a kiadók közötti tartalmak cseréje a kiadók javát is szolgálja, hiszen felhívja a közösségi oldalt használók figyelmét a kiadói tartalmakra, és e forgalom becsült értéke mintegy 315 millió amerikai dollár (94,5 milliárd forint) volt – áll a vállalat indoklásában.

A Google-nak sincs ínyére a szabályozás

A múlt hónapban a Google ment neki az ausztrál kormánynak, azzal fenyegetve Canberrát, hogy kivonja keresőmotorját az országból, amennyiben az említett törvényt elfogadják. Scott Morrison miniszterelnök ugyanakkor a techóriások fenyegetéseitől sem rettent vissza. Mint arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, a kormányfő nyomatékosította:

– Hadd legyek világos: Ausztrália maga hozza meg a szabályokat arra nézve, mit lehet megtenni az országban. A parlament és a kormány dönt

– fogalmazott a kormányfő. Morrison a Facebook tényleges lépésére is hasonlóképpen nyilatkozott. A BBC hírportál idézett politikus azt mondta:

Arrogáns és kiábrándító az Ausztráliával szembeni barátságtalan lépés

Michelle Rowland munkáspárti képviselő korábban a Guardian Australia híroldalnak elmondta: az ellenzék kész támogatni az új törvényt, ugyanakkor hozzátette, hogy

a kormánynak meg kell küzdenie a valósággal ahelyett, hogy kijelentik, nem reagálnak a fenyegetésekre.

Rowland szerint a Morrison-kormánynak tisztában kell lennie azzal, mit jelentene a Google távozása az internetfelhasználóknak és a vállalatoknak a gyakorlatban, és azzal is, hogy a törvény nem fogja teljes egészében megoldani az ausztrál média helyzetét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.