Többen kudarcnak tartják Németország oltási kampányát

Berlin nem rendelt elég vakcinát az országos kampány gyors végrehajtásához.

Forrás: Deutsche Welle2021. 01. 03. 6:50
null
New York, 2020. november 18. A Pfizer logója az amerikai gyógyszergyártó cég New York-i székházán 2020. november 9-én. A Pfizer és a német Biontech cég 2020. november 18-án bejelentette, hogy napokon belül sürgõsségi jóváhagyást kér az Egyesült Államok és az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságától az általuk kifejlesztett koronavírus elleni vakcina használatára. A BNT162b2 elnevezésû oltóanyag a klinikai próbák és vizsgálatok eredményei alapján meghaladja a 90 százalékos hatékonyságot. MTI/AP/Bebeto Matthews Fotó: Bebeto Matthews
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikusok és járványügyi szakértők hibáztatják a német kormányt, hogy nem rendelt megfelelő mennyiségű vakcinát az országos oltási kampány gyors végrehajtásához – közli a Deutsche Welle.

Németország az Európai Unió közös beszerzési programjának részese, így az ország oltóanyag-felhasználása az európai szabályozók jóváhagyásától függ. Az Európai Unióban mindeddig még csak a Pfizer–BioNTech-vakcinát engedélyezték, amelyből a blokk egésze eddig összesen háromszázmillió adagot rendelt a nyáron, abban a reményben, hogy egyéb vakcinák is elérhetők lesznek.

2020. november 20-án, a BioNTech német biotechnológiai gyógyszercég által közreadott kép egy koronavírus ellen védelmet nyújtó vakcináról a németországi Mainzban. Sajtóértesülések szerint ezen a napon a BioNTech és a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat a vakcina sürgősségi jóváhagyását kérte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelettől (FDA)
Fotó: MTI/Biontech SE/EPA

Frauke Zipp neurológus és egyben a kormány tanácsadói szervezeteként is működő Leopoldina Német Természettudományos Akadémia tagja azzal bírálta a német törvényhozókat, hogy nem voltak előrelátók a vakcinabeszerzést illetően.

– Hatalmas kudarcnak tartom a jelenlegi helyzetet

– nyilatkozta Frauke a Die Welt német lapnak, hozzátéve:

– Miért nem tudtak nyáron sokkal több vakcinaadagot rendeli a biztonság kedvéért?

Oltóanyag hiányában több német tartomány és Berlin is kénytelen volt felfüggeszteni a koronavírus elleni oltási kampányát legalább egy hétre, mivel ismeretlen okokból körülbelül harmincezer dózis oltóanyag január 4-i beszállítását törölték. A hírek pár nappal azután érkeztek, hogy Németországban regisztrálták az első oltás beadását – jelentette a Deutsche Welle.

Oltási bizonyítvány, amely a koronavírus (Covid–19) elleni oltóanyag beadását igazolja Frankfurtban, 2020. december 27-én. Németországban az idősotthonok nyolcvan év feletti lakóit, az ott dolgozó ápolókat és a különösen veszélyeztetett kórházi dolgozókat oltják be először a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus (Covid–19) elleni vakcinával.
Fotó: MTI/DPA pool/EPA/Andreas Arnold

– A szövetségi egészségügyi minisztérium közölte velünk, hogy 2021 első hetében nem kerül sor további oltóanyagok szállítására

– adta hírül Berlin városának egészségügyi szenátora, Dilek Kalayci.

Melanie Huml, Bajorország egészségügyi minisztere bejelentette, hogy az ország legnagyobb tartományának szintén várnia kell a korábban megígért vakcinaadagokra.

– Felfoghatatlan, hogy ilyen magas fertőzöttségi szint mellett egyszerűen törlik a beszállítást. Az újabb adagok oltóközpontokba való elosztását már előre megterveztük

– fejezte ki aggodalmát a tartományi miniszter.

Brandenburg tartomány Twitter-üzenetben osztotta meg, hogy őket is érinti az oltóanyagok késedelme.

A luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn az RBB német rádióban megvédte az EU oltási stratégiáját, mondván, hogy az Európai Bizottság csaknem kétmilliárd adagot biztosított hat különböző oltóanyag-előállítón keresztül.

Ezzel szemben Karl Lauterbach, a balközép szociáldemokraták egészségügyi szakértője a Rheinische Post újságnak elmondta, hogy sajnálatosnak tartja, hogy Brüsszel elmulasztotta megvásárolni a Moderna oltóanyagot. Lauterbach úgy gondolja, túl késő, hogy az amerikai gyógyszercég vakcinája bármiféle döntő szerepet játsszon Németország rövid távú oltási kampányában.

A Robert Koch Intézet (RKI) adatai szerint Németországban a járvány kezdete óta 1 755 351 embert fertőzött meg a koronavírus, és 33960-an haltak meg a betegségben. Angela Merkel kedden találkozik a tartományi vezetőkkel, hogy az ország jelenlegi, január 10-ig hatályos járványügyi intézkedéseinek esetleges meghosszabbításáról tárgyaljon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.