Többtucatnyi rendőr halálát okozták a húszi lázadók Jemenben

Húszi lázadók megtámadtak csütörtökön Jemenben egy rendőrlaktanyát, és többtucatnyi rendőr halálát, illetve sebesülését okozták – közölték biztonsági források.

Forrás: MTI2019. 08. 01. 11:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lázadók előbb rakétával támadták meg a kormány által ellenőrzött Áden déli kikötővárostól 20 kilométerrel nyugatra lévő rendőrlaktanyát, majd egy robbantásos, öngyilkos merényletsorozatot is végrehajtottak ellene. A támadás megszervezéséhez drónt is használtak – közölték a meg nem nevezett nyilatkozó források. Ezt megelőzően robbanás történt egy ádeni katonai díszszemlén, ahol szintén többen meghaltak.

Mindkét támadás elkövetőjeként a síita húszik jelentkeztek, akiket Irán támogat a jemeni háborúban. A lázadók szóvivője sajtónyilatkozatban közölte, hogy a díszszemlére egy drónnal és egy ballisztikus rakétával mértek csapást. A legfrissebb adatok szerint a díszszemlén 35-en – más források szerint 40-en – vesztették életüket, és többtucatnyian sebesültek meg.

A robbantásos merényleteket – rendőrségi közlés szerint – négy öngyilkos merénylő követte el. Robbanószerrel megrakott személyautót, buszt és három motorkerékpárt röpítettek a levegőbe. A detonációkban 11-en vesztették életüket és legalább 29-en megsebesültek. 2017 novembere óta a mostani a legvéresebb támadás Ádenben. Akkor az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet helyi ága 15 ember, főként rendőr halálát okozta.

Jemenben 2014 óta zűrzavarosak az állapotok, miután a húszik elfoglalták az ország fővárosát, Szanaát, és elűzték az ország nemzetközileg elismert kormányát. 2015 márciusától a szunnita Szaúd-Arábia vezette regionális koalíció is bekapcsolódott a harcokba légitámadásokkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.