Tőkés László: Az erdélyi magyar pártok összefogása kell

Tőkés László szerint az erdélyi magyar pártok megegyezésére és összefogására van szükség az öt százalékos küszöb átlépéséhez a december elején tartandó romániai parlamenti választásokon.

Forrás: MTI2020. 10. 08. 20:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke az MTI-hez eljuttatott csütörtöki nyilatkozatában értékelte a szeptember végi önkormányzati választások eredményét és fogalmazta meg álláspontját a közelgő parlamenti választásokkal kapcsolatban. Kijelentette: az összefogás egyedül a Romániai Magyar Demokrata Szövetségen (RMDSZ) múlik, és a „magyarországi szövetségesek” közvetítését és támogatását kérte az összefogás megvalósításához.

A politikus bírálta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt, amiért csak az RMDSZ sikerét számította bele a választások magyar sikerébe és a kampány során az Országgyűlésben „nemzetárulóknak” titulálta azokat, akik „jelölteket merészeltek ráindítani az RMDSZ-re”. Mint megjegyezte, ezt az Erdélyi Magyar Szövetségbe (EMSZ) tömörült Magyar Polgári Párt (MPP) és Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is tette. Előbbinek Kövér László házelnök a tiszteletbeli elnöke, utóbbi az ő védnöksége alatt működik.

Tőkés László nyomatékosította: az erdélyi magyarság önkormányzati választásokon elért sikerébe az ellenzéki pártszövetség által elért eredmények, és a Szabad Emberek Pártja (POL) székelyudvarhelyi sikere is beletartozik.

„Mi is magyarok vagyunk, és nem nemzetárulók! Az Államtitkár úr téved” – állapította meg Tőkés László.

A politikus értékelésében azokat a területeket is számba vette, amelyeken kimondottan rossz eredményeket ért el a magyarság a választásokon. Kijelentette: „még a vak is látja”, hogy Nagyváradon és Biharban nemcsak az EMNP és az MPP, hanem az RMDSZ is szégyenletes vereséget szenvedett. Azt is megemlítette, hogy az RMDSZ a szórványban: Temes, Máramaros, Fehér és Brassó megyében is vereséget szenvedett. „És akkor még nem is esett szó (.) a román átlag alatt mért magyar részvételről, a távolmaradókról és az átszavazókról. Arról, hogy a mostani 4,5 százalékával az RMDSZ a parlamenti bejutási küszöb alatt áll. Tehát egyáltalán nincs okunk a büszkélkedésre” – fogalmazott Tőkés László.

Kijelentette, a parlamenti választások magyar sikeréhez teljes körű összefogásra, és egy hiteles RMDSZ-re van szükség, „mely nem csupán a román pártokkal hajlandó a párbeszédre és az együttműködésre, hanem a magyarokkal is szót tud érteni”.

Tőkés László nyomatékosította: „a magyar egység nem tévesztendő össze az RMDSZ pártegységével”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.