Tömegeket vettek őrizetbe az újabb fehérorosz tüntetéseken

A fővároson kívül Hrodnában, Homelben, Bariszavban és más településeken is őrizetbe vettek tiltakozókat.

Forrás: MTI2020. 09. 24. 14:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fehérorosz rendőrség 364 embert vett őrizetbe az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök elleni újabb tüntetéseken – közölte a minszki belügyminisztérium csütörtökön.

A Vjaszna nevű jogvédő szervezet korábban 259 ember előállításáról számot be.

A fővároson kívül Hrodnában, Homelben, Bariszavban és más településeken is őrizetbe vettek tiltakozókat.

Csütörtökre virradóra ezrek vonultak az utcára, hogy kifejezzék nemtetszésüket Lukasenka újraválasztásával.

A 66 éves államfő szerdán letette a hivatali esküt. A ceremóniát nem jelentették be előre, és noha ezt a törvény előírja, nem közvetítették a televízióban. Az ellenzék válaszul polgári engedetlenségre szólította fel a fehéroroszokat.

Az Európai Unió csütörtöki közleményében illegitimnek nevezte Lukasenka beiktatását. Az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztás sem szabadnak, sem tisztességesnek nem volt nevezhető, ezért az EU nem ismeri el annak meghamisított eredményeit – mondta el Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

A 26 éve hatalmon lévő Lukasenka hatodik mandátumát szerezte meg az idei elnökválasztáson a szavazatok több mint 80 százalékával, de az ellenzék szerint elcsalta a választást. Fehéroroszországban a voksolás óta folyamatosak a tüntetések.

Csütörtökre virradóra a rohamrendőrök vízágyúval és könnygázzal oszlatták szét a tömeget Minszkben. Többen megsérültek. Helyiek elmondták: úgy hallották, hogy lövések is eldördültek a megmozdulás során.

Az ellenzék Lukasenka távozását, a politikai foglyok elengedését és új választások kiírását követeli. Az államfő elutasítja a párbeszédet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.