Tömeges zaklatás a katolikus egyházban

Magyar Nemzet
2019. 12. 23. 14:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Krisztus Légiója Kongregáció – latin nevén Legio Christi – római katolikus szervezet 33 tagja nyolc évtized leforgása alatt 175 kiskorút molesztált szexuálisan – tudatta az 1941-ben alapított szervezet egy belső vizsgálat lefolytatása után hírügynökségek tegnapi jelentése szerint. A mexikói alapítású szervezet közleményében arról számol be, hogy legalább hatvan gyereket maga a rend alapítója, a 2008-ban elhunyt Marcial Ma­ciel Degollado rontott meg. A többi 32 pedofil pap közül öten már nincsenek életben, nyolcan szögre akasztották a reverendát, egyvalaki elhagyta a rendet, míg 18-an jelenleg is tagok. Közülük négyen csak korlátozásokkal misézhetnek, és semmilyen kapcsolatba nem kerülhetnek kiskorúakkal, 14-en pedig semmilyen lelkipásztori tevékenységet nem végeznek. – A gyülekezet azért teszi közzé a vizsgálat eredményét, hogy minden tagunk és segítőnk közösen léphessen fel annak érdekében, hogy felszámoljuk a gyerekekkel szembeni szexuális visszaéléseket, és biztosítsuk a gyerekek biztonságát – húzta alá közleményében a Legio Christi.

A mexikói Marcial Maciel Degol­lado 87 éves korában halt meg az Egyesült Államokban. Egyházi pályafutása jelentős részét köztisztelettől övezve töltötte, és a katolikus egyház egyik legsikeresebb adománygyűjtőjeként tartották számon, aki híveket is szép számban toborzott, és számos fiatalt is megnyert az egyháznak. Tíz évvel a halála előtt derült fény arra, hogy kábítószeres problémái voltak, és fiúkat, fiatal férfiakat zaklatott az 1940-es évektől kezdve. A halála után derült ki, hogy két nővel is volt szexuális kapcsolata, és egyikük kiskorú volt. Degolladónak legalább hat gyermeke született, és a vádak szerint közülük is többet szexuálisan zaklatott. Joseph Ratzinger bíboros – a későbbi XVI. Benedek pápa – a Vatikán hittani kongregációjának vezetőjeként vizsgálatot rendelt el az ügyben, majd egyházfővé választását követően, 2006-ban leváltotta Degolladót. Egyben elrendelte, hogy élete hátralévő részét elvonultan, imádkozással és vezekléssel töltse, és semmilyen nyilvános feladatot ne vállaljon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.