Tömeggyilkosságokhoz használt fegyvert legalizálna a bíró

Kalifornia állam kerületi bírója a félautomata puskákat a svájci bicskához hasonlította.

2021. 06. 07. 6:23
null
Két év alatt majdnem a duplájára emelkedett az önvédelmi eszközöket vásárlók száma Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatályon kívül helyezte pénteken egy amerikai szövetségi bíró a támadófegyverek birtoklásának a harminckét éve érvényben lévő kaliforniai tilalmát arra hivatkozva, hogy az sérti a fegyverviselés alkotmányba foglalt jogát. Az államban 1989-ben tiltottak be bizonyos, katonai típusú félautomata puskákat – köztük az AR–15-öt is –, noha a törvényt már több alkalommal módosították annak elfogadása és hatályba léptetése óta. Roger Benitez San Diegó-i kerületi bíró szerint a katonai típusú (ismétlő)fegyverek meghatározása a kaliforniai fegyvertörvényben megfosztja a törvénytisztelő kaliforniai állampolgárokat olyan fegyverek birtoklásának a jogától, amelyeket a legtöbb amerikai államban szabad birtokolni, és a legfelsőbb bíróság is engedi.

„A svájci bicskához hasonlóan a népszerű AR–15-ös karabély az otthonvédelmi és a honvédelmi fegyverek egy tökéletes kombinációja. Ezeket a modern lőfegyvereket széles körben, törvényes okokból használják az emberek”

– szögezte le Benitez a 94 oldalas közleményében.

AR–15 típusú puskák egy amerikai fegyverboltban
Fotó: Reuters

A bíró a sajtót is kritizálta, szerinte ugyanakkor meg kell bocsátani, ha a hírek meggyőzik az embereket arról, hogy az ország a gyilkos AR–15 karabélyokkal van tele. Benitez hozzátette: mindezt nem támasztják alá a tények.

„Ez az ügy nem az alkotmányos fegyverviselési jog valamely perifériáját érinti, nem rakétagránátról, aknavetőről vagy nehézgéppuskáról van szó, ezek valóban csak katonai célokat szolgálnak. Itt átlagos fegyverek átlagos célokra történő hétköznapi használatáról van szó”

– hangsúlyozta Benitez a közleményében.

A bíró állandó végzést adott ki a kaliforniai fegyvertörvény alkalmazása ellen, de hagyott harminc napot arra, hogy az állam főügyésze, Rob Bonta megfellebbezze azt. Gavin Newsom, Kalifornia állam kormányzója elítélte a végzést, a döntést a közbiztonság és az emberéletek közvetlen fenyegetésének nevezte. A politikus szerint a svájci bicskához történő hasonlítás pedig hiteltelenné teszi a döntést.

„Ez arculcsapás azoknak a családoknak, amelyeknek a tagjai ilyen fegyverektől veszítették életüket. De mi nem hátrálunk meg ebben a küzdelemben, és ezután is törekszünk arra, hogy a józan észen alapuló, az emberek életét védő fegyvertörvényeink szülessenek”

– fogalmazott Newsom a közleményében.

A CNN amerikai hírcsatorna több esetet is összegyűjtött az elmúlt évekből, amikor AR–15-ös puskával hajtottak végre támadást az Egyesült Államokban. 2012-ben a Colorado állambeli Aurora városában a moziban nyitott tüzet egy férfi a nézőkre, 12 személy esett áldozatul a lövöldözésnek. 2018-ban a pittsburghi zsinagógában ölt meg egy fegyveres 11 személyt ilyen fegyverrel. 2017-ben Las Vegas városában koncert közben egy 64 éves, nyugdíjas férfi kezdte el lőni gépfegyverrel az embereket, az ámokfutás 59 ember életébe került. A felsorolásban szerepel még egy texasi templomban elkövetett támadás, Orlando városában egy éjszakai szórakozóhelyen történt lövöldözés és egy általános iskolában elkövetett mészárlás is, mely során a később öngyilkosságot elkövető támadó hat-hét éves gyermekek életét oltotta ki.

A pittsburghi zsinagóga, ahol a támadó szintén egy AR–15-ös puskával támadt rá a zsidó közösség tagjaira
Fotó: MTI/EPA/Vincent Pugliese

Mintegy tízezer embert lőnek le évente

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2019-es adatai szerint kézi lőfegyvereket használtak a leggyakrabban a gyilkosságok elkövetésekor, két évvel ezelőtt 6368 személy esett áldozatul az ilyen jellegű támadásoknak. Késsel és egyéb vágóeszközzel 1476 gyilkosságot követtek el, puskával pedig 364 személy életét oltották ki. Az FBI adatai szerint további 3281 embert szintén valamilyen lőfegyverrel öltek meg, a konkrét fegyvertípust azonban nem jelölték meg a hatóságok. A nyomozószerv statisztikáiból kiderül továbbá, hogy 2015-ig minden évben hasonló számokat jelentettek, egyedül 2017-ben követtek el lőfegyverrel több gyilkosságot az Egyesült Államokban, ekkor tizenegyezer fölé emelkedett az ilyen típusú emberölések száma.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.