Tongai harcos küzd a bibliai igékért

„Az emberek kedvét keresem ezzel vagy az Istenét? Talán embereknek akarok tetszeni? Ha még emberek tetszését keresném, nem volnék Krisztus szolgája” — áll Israel Folau rögbijátékos Twitter-falán a Galatákhoz írt levél részlete. Az ausztrál sportember, saját bevallása szerint, élete harcát vívja hite védelmében, miközben a szurkolók se tudják, pontosan mit gondoljanak a nemzet Izzyjéről.

2019. 06. 27. 15:06
2018 Bledisloe Cup Rugby Championship - Australia v New Zealand
Ellenfelek szorításában Israel Folau. Véleményének felvállalása miatt is sokan elgáncsolnák Fotó: REUTERS/David Gray
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üzeneteket végigböngészve senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy Israel Folau mélyen vallásos ember, hiszen lehet ugyan sportágának élő legendája, szinte kizárólag a Bibliából idéz, és hitet tesz Jézus Krisztus mellett. A nem várt, nagyon XXI. századi vihar is ebből keveredett. Az Ausztrál Rögbiszövetség közösségként támogatásáról biztosította Malcolm Turnbull kormányfő javaslatát, amely arra kereste a választ, vajon az ausztrálok támogatják-e az azonos neműek házasságát. A szövetség szivárványszínűvé változtatta logóját, a nagy fellelkesülésre reagálva pedig Israel Folau saját oldalán tette közzé üzenetét 2017. szeptember 13-án: „Mindenkit szeretek és tisztelek azért, aki és amit gondol. Személyesen viszont nem támogatom az azonos neműek házasságát.”

A 62-szeres ausztrál válogatott rögbijátékos innentől megkapta a sajtótól az „ellentmondásos” jelzőt, s tavaly áprilisban újabb médiavihar tört ki, amikor a homoszexuálisok sorsa felől érdeklődött egy követője a Twitter-oldalán. Folau kijelentette: „A pokolra jutnak, hacsak nem bánják meg bűneiket és fordulnak Isten felé.”

Az ügyet tisztázandó, Folau egy lapnak kijelentette, a szóban forgó reakcióját arra alapozta, amit minden bűnössel kapcsolatban hisz, különösen a Korinthusiakhoz írt első levél hatodik fejezete kilencedik verse alapján. A szóban forgó idézetet később ki is posztolta. „Sem tisztátalan, sem bálványimádó, sem házasságtörő, sem kéjenc, sem kicsapongó, sem tolvaj, sem kapzsi, sem részeges, sem átkozódó, sem rabló nem örökli Isten országát” – volt olvasható Instagram-üzenetében 2019. április 10-én.

Az Ausztrál Rögbiszövetség a posztot homofóbnak nyilvánította és elhatárolódott tőle, utalva arra, hogy számos közösséget megsértett a felsorolással, ahogy aggodalmát fejezte ki a szövetség főszponzora, a Qantas légitársaság is. Folau jelezte, hogy számára sokkal fontosabb a hite, mint a rögbi, és szívesen folytatja sportpályafutását, ha nem kell személyes véleményét megváltoztatnia. A szövetség végül a fegyelmi eljárás végén bűnösnek nyilvánította a játékost, aki megsértette a válogatott játékosokra kötelező viselkedési szabályzatot. Megszüntette a szponzori szerződést az Asics sportszergyártó, a válogatottól eltanácsolták, és klubcsapata, a Waratahs is felmondta a szerződését.

Ellenfelek szorításában Israel Folau. Véleményének felvállalása miatt is sokan elgáncsolnák
Fotó: REUTERS/David Gray

Israel Folau pedig ellentámadásba lendült, és beperelte az őt „ejtő” szervezeteket, mondván: neki ugyanúgy joga van kinyilvánítani személyes véleményét, vallásos meggyőződését, mint bárki másnak. Az eljárás azonban költséges, így felállított egy internetes gyűjtőoldalt, ahová adományokat várt a nagyjából hárommillió dolláros perköltségre. A GoFundMe nevű oldal azonban június 24-én megszüntette a gyűjtést, azt állítva, értékrendjüket tekintve Israel Folau céljai nem egyeztethetők össze az oldal üzemeltetői nézeteivel, Folau pedig diszkriminációt és kirekesztést valósít meg. Erre reagálva, egy nappal később az Ausztrál Keresztény Lobbi nevű ernyőszervezet saját gyűjtést szervezett Folaunak, s jó példával járva elöl 100 ezer dollárt is felajánlott. Egy nap alatt több mint egymillió dollárt kalapoztak össze Izzy Folau támogatói.

A tongai szülőktől Ausztráliában született Folau egyébként egy Isten Gyülekezete nevű apró, új protestáns felekezet tagja. Ügye Ausztráliában is a szólásszabadság korlátairól és a személyes véleménynyilvánításról szól, amellett, hogy a New South Wales Waratahs csapatát a Highlanders 49-12-re agyonverte Invercargillben. Az ausztrál válogatott július 20-án Dél-Afrikával játszik majd, és nagy szüksége volna Israel Folau játékára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.