Töréshez vezethet a bevándorlás kérdése az olasz kormányban

A vitát a múlt heti tengeri katasztrófa élezte ki. Olaszországba több migráns érkezik, mint tavaly.

2021. 04. 27. 15:21
null
Lampedusa, 2020. április 28. Európába igyekvõ illegális bevándorlók érkeznek a szicíliai Lampedusa kikötõjébe 2020. április 28-án. A kis hajón 100 migráns: 49 férfi, 44 nõ és 7 kiskorú érkezett Afrikából Olaszországba. MTI/EPA/ANSA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét éles politikai vitát váltott ki a bevándorlás megoldatlan problémája, konkrétan a Líbia partjainál bekövetkezett múlt heti tengeri katasztrófa, amelyben százharmincan vesztették életüket. A Líbia és Lampedusa szigete közötti migrációs útvonalon idén csaknem ötszázan szenvedtek hajótörést. A megrázó eset állásfoglalásra késztette nemcsak az olasz politikusokat, hanem egyházi elöljárókat is. Ferenc pápa vasárnap fájdalmának adott hangot a földközi-tengeri tragédia miatt, majd imádkozott az áldozatokért.

– Emberekről, emberi életekről van szó, akik két teljes napon át hiába könyörögtek segítségért

– szólt a pápa az apostoli palota ablakából a Szent Péter téren összesereglett hívőkhöz. A katolikus egyház feje nemcsak a tengerbe veszettekért, hanem a közönyös emberiségért is fohászkodott. Azokért, akik bár segíthetnének a tragédia elkerülésében, mégis inkább elfordítják a tekintetüket.

A bevándorláspárti baloldali Demokrata Párt az EU tagállamaira mutogat. – Lehetetlen, hogy Európa és a tagállamok minden krízishelyzetből okulnak, csak a bevándorlók befogadásának problémájából nem – írta a párt főtitkára, Enrico Letta a Twitteren. – Nyolc évvel a lampedusai tragédia után is csak a tragédiákat és a tehetetlenséget éljük meg – szólalt meg a baloldali vezető az Avvenire katolikus napilap hasábjain.

– Már annyira hozzászoktunk a halálhoz, hogy képtelenek vagyunk a tehetetlenség helyett megoldásokat keresni? – teszi fel a kérdést Letta, aki szerint Olaszország feladata lenne, hogy választ és megoldásokat követeljen az európai intézményektől és a tagállamoktól. Nincs idő további késlekedésre, vélte a Demokrata Párt főtitkára, aki a Next Generation nevű gazdasági helyreállítási alaphoz hasonló európai migrációs alap létrehozását sürgette.

Gyors válasz érkezett a jobboldali koalíciós partnertől, a Hajrá, Olaszország szenátorától. – A kormány végnapjait jelentené, ha Letta ilyen irányvonalat próbálna kikényszeríteni – hangzott Maurizio Gasparri reakciója, aki visszautasította a jótékonykodó kezdeményezést.

– Olaszországnak nem megszállásra, hanem biztonságra van szüksége

– szögezte le a jobboldali szenátor.

Egyes olasz ajtóorgánumok szerint a százharminc emberéletet követelő hajótörés előre kitervelt lehetett, hogy kényszerítse Európát a kapui kitárására az Afrikából érkező tömeges bevándorlás előtt. A hozzászólók úgy vélik, az Európa és a nyugati világ elleni vádaskodáshoz szolgáltat alapot az eset, amely egyben kitűnő érv a humanitárius folyosók létrehozására.

– Miként lehetséges, hogy mindenkit felelősségre vonnak, csak az emberkereskedőket nem?

– tette fel a kérdést a La Nuova Bussola Quotidiana hírportál. 2018-ban, Giuseppe Conte első kormánya alatt, Matteo Salvini belügyminisztersége idején történelmi minimumra szorult vissza a tengerbe veszettek száma. Nicola Molteni, a Salvini pártja, a jobboldali Liga által delegált belügyminiszter-helyettes együttérzését fejezte ki a szerencsétlenség miatt, és arra kérte a politikusokat, fejezzék be a képmutatást.

– Megoldást az elvándorló országokból való indulások megfékezésével, valamint az emberkereskedelem visszaszorításával lehet elérni

– vallja a Liga politikusa, aki szigorúbb európai határvédelmet sürget. Matteo Salvini is felháborodását fejezte ki az újabb halálesetek miatt, amelyek véleménye szerint a jótékonykodó baloldal lelkén száradnak. – Ők ösztönzik az emberkereskedőket, hogy ócska csónakokat és bárkákat rossz időjárási viszonyok ellenére is útnak indítsanak – mondta Salvini, akit „harag tölt el a tragédia miatt és imádkozik az áldozatok lelkéért.”

Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a szicíliai Lampedusa kikötőjébe 2020. április 28-án
Fotó: MTI/EPA/ANSA

Az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex adatai szerint a tavalyi évhez viszonyítva idén márciusban négyszeresére nőtt az olasz partokhoz érkező bevándorlók száma. Az év eleje óta 8450-en érkeztek Olaszországba. Idén háromszor többen veszítették életüket a kockázatos tengeri migrációs útvonalon, mint tavaly.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.