Török alelnök: Ankara nem enged Washington fenyegetőzéseinek

Törökország nem enged a szankciókkal fenyegetőző Egyesült Államoknak az orosz Sz-400-as légvédelmi rendszer ügyében – erősítette meg Fuat Oktay török alelnök vasárnap.

Forrás: MTI2019. 05. 05. 19:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az Egyesült Államok szankciókkal való fenyegetőzése azt jelenti, hogy nem ismeri Törökországot” – nyilatkozta Oktay a Kanal 7 török tévécsatornának. „Senki sem dolgozhat együtt Törökországgal fenyegető hangnemet használva” – tette hozzá.

„Már döntöttünk az Sz-400-as rendszer megvásárlásáról... Törökország nem szegi meg az adott szavát” – tette hozzá.

Az első Sz-400-as ütegek júniusban vagy júliusban érkezhetnek meg Törökországba. Washington határozottan tiltakozott Ankara döntése ellen, és leszögezte: Törökország választhat az F-35-ös amerikai vadászrepülőgépek és az Sz-400 között. Ankara száz F-35-ös megvásárlására készül, és a kezdetek óta részt vesz a vadászbombázó fejlesztésében.

Mike Pence amerikai alelnök április elején válaszút elé állította Törökországot: vagy továbbra is fontos tagja marad „a történelem legsikeresebb katonai szövetségének”, vagy kockáztatja a NATO-partneri viszonyt.

Az Egyesült Államok attól tart: az orosz technológia valódi célja, hogy adatokat gyűjtsön a NATO katonai repülőgépeiről. Törökország az észak-atlanti szövetség tagja. Egy amerikai törvény gazdasági szankciókat helyez kilátásba mindazoknak az országoknak, amelyek orosz vállalatoktól vásárolnak fegyvereket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.