Török drónok fordítják meg a háborút

Oroszország nem tudja garantálni a török légi eszközök biztonságát Szíria felett, miután Törökország vasárnap Tavaszi Pajzs fedőnéven hadműveletet indított a szír kormányerők ellen.

2020. 03. 05. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország nem tudja garantálni a török légi eszközök biztonságát Szíria felett – figyelmeztetett az orosz hadsereg, miután Törökország vasárnap Tavaszi Pajzs fedőnéven hadműveletet indított a szír kormányerők ellen. A török gépek pengeélen táncolnak, hiszen az oroszok jelentős légvédelmi képességet telepítettek Szíriába, köztük a legmodernebb SZ–400-as rendszert. Úgy tűnik azonban, hogy Ankara megtalálta a rést a pajzson: pilóták vezette harci repülőgépek helyett drónokat vetnek be.

A módszer eddig sem volt ismeretlen. Már az Iszlám Állam terrorszervezet is felismerte, hogy az olcsó és – jellemzően Kínából – tömegével rendelt drónokkal költséghatékonyan, emberélet kockáztatása nélkül és nehezen kivédhetően lehet jelentős pusztítást végezni. A török drónok már bizonyítottak a korábbi szíriai hadműveletekben és Líbiában is, ádáz csatákat vívva az Egyesült Arab Emírségek pilóta nélküli repülőivel (UAV).

A különbség most az, hogy Törökország nagy tömegben, saját fejlesztésű és gyártású fegyvereket vet be, a hadviselés új formáját tesztelve. A török drónokat nem úgy kell elképzelni, mint az akár elektronikai üzletekben is kapható társaikat. Híradások szerint Szíriában 130 török fejlesztésű UAV-t, köztük az Anka–S, Karayelt és Bayraktar–TB2 típusú gépeket használnak, amelyek nagyobb magasságban és gyorsasággal, távolabbi célpontokra, akár precíziós rakétákkal felfegyverezve csapnak le. Ezért semlegesítésükhöz is kifinomultabb védelmi rendszerek szükségesek, amelyeknek a szír kormányerők híján vannak.

Fotó: MTI/AP

A Tavaszi Pajzs hadműveletet a török média elég jól dokumentálta, több támadásról készült felvételt is nyilvánosságra hoztak. Ezek alapján a drónok jó szolgálatot tesznek, meg nem erősített török statisztikák szerint már több mint 2500 célpontot, köztük tankokat, helikoptereket, tüzérségi eszközöket, sőt légvédelmi rendszereket pusztítottak el. Híradások alapján több magas rangú szíriai és velük szövetséges Hezbollah katonai vezetővel is végeztek.

Ráadásul a gépek nem csupán az utolsó lázadók uralta tartományban, Idlíbben tevékenykednek, de távolabbi területekre, például Damaszkusz, Hama és Aleppó környékére is bemerészkednek. A törökök eddig egyetlen drón elvesztését ismerték el, míg szír források három, orosz portálok hat gép kilövéséről számoltak be. Az elhanyagolható veszteség mellett úgy tűnik, hogy a háború menetét legalábbis ideiglenesen sikerült megfordítani, a lázadók Idlíbben több települést visszafoglaltak a kormányerők kezéről. Török vadászgépek pedig legalább két szír harci repülőt is kilőttek az utóbbi napokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.