Törökország ismét szabadjára engedi a migránsokat

Törökország ismét megnyitotta szárazföldi határait Európába a migránsok előtt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, AP, Daily Sabah2020. 06. 24. 22:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország ismét megnyitotta szárazföldi határait Európába a migránsok előtt – jelentette ki Níkosz Déndiasz görög külügyminiszter, miután szerdán Josep Borrellel, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével látogatást tettek az Évrosz határfolyó térségében.

A tárcavezető szerint Törökországból egyre több menedékkérő érkezik.

Déndiasz emellett azzal vádolta meg a török parti őrséget, hogy a migránsokkal teli bárkákat a görög szigetekhez kíséri. Korábban az a vád is érte Ankarát, hogy a török menekülttáborokból buszokkal szállították az Égei-tenger partjaihoz a görög szigetekre vágyó migránsokat.

A görög külügyminiszter szerint Törökország aláássa a békét, a stabilitást és a biztonságot a Földközi-tenger keleti részén. – Törökország több tízezer ember jobb élet iránti vágyát használja ki. Az emberek félrevezetését célzó kampányt a legmagasabb török állami körökből irányítják – mondta a miniszter.

Josep Borrell uniós támogatást ajánlott Görögországnak. Mint mondta, az EU eltökélt abban, hogy megvédje külső határait és Görögország szuverenitását.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök február végén megnyitotta országa határait az Európába igyekvő migránsok előtt. Arra hivatkozott, hogy az EU nem tartotta be a 2016-os menekültügyi egyezményt, amelyben Brüsszel a többi között több milliárd eurós támogatást ígért a Törökországban lévő menekültek ellátására. Erdoğan bejelentését követően menedékkérők ezrei indultak meg a görög határ irányába. Válaszul Görögország szigorú határellenőrzést vezetett be.

A görög Évrosz határkörzete mentén több összecsapás is volt a migránsok és a biztonsági erők között. Nem sokkal a koronavírus-járvány kitörését követően Törökország ismét lezárta határait.

A török sajtóban megjelent szerdai cikkek ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy Törökország közel négymillió menekültet – főleg a szomszédos Szíriából menekülőket – szállásol el, ezért jogosan várja el a segítséget a nyugati országoktól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.