Törökország katonai missziót indíthat Líbiába

A török kormánypárt szóvivőjének közlése szerint felelősnek érzik magukat a béke és a biztonság megteremtése ügyében a baráti és testvéri Líbia népével szemben.

2019. 12. 30. 12:43
Turkish soldiers participate in an exercise on the border line between Turkey and Syria near the southeastern city of Kilis
Gyakorlatozó egységek tagjai a szíriai hadszíntér közelében Fotó: Murad Sezer Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország több mint nyolcezer vele szövetséges szíriai ellenzéki fegyverest tervez Líbiába küldeni a nemzetközileg elfogadott, tripoli székhelyű líbiai egységkormányhoz hű milíciák megsegítésére – jelentette az al-Hadasz szaú­di tévécsatorna szombaton szíriai ellenzéki forrásokra hivatkozva. Az illetékesek szerint egy 120 fős kontingens már a héten megérkezett Líbiába, írta az MTI. A szaúdi televízió továbbá úgy értesült, hogy az újoncok toborzására négy irodát hoztak létre Afrínban, illetve er-Rai és Ahtarín északnyugat-szíriai városokban, amelyek Törökország és a vele szövetséges helyi ellenzéki csoportosulások uralma alatt állnak.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök csütörtökön bejelentette, hogy a török parlament januárban napirendre tűzi török csapatok Líbiába küldésének engedélyezését a nemzetközileg elfogadott kormány támogatására. Az Anadolu állami hírügynökség szombati jelentése szerint a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) december 30-án kész beterjeszteni az erre vonatkozó javaslatot, így az előterjesztésről már január 2-án szavazhat a török törvényhozás.

Gyakorlatozó egységek tagjai a szíriai hadszíntér közelében
Fotó: Reuters

„Nem területet akarunk szerezni Líbiában. Felelősnek érezzük magunkat a béke és a biztonság megteremtése ügyében a baráti és testvéri Líbia népével szemben. Történelmi felelősségünk van” – magyarázta a küszöbönálló beavatkozást Ömer Çelik, az AKP szóvivője. Törökország és a líbiai egységkormány november 28-án megállapodást kötött a földközi-tengeri befolyási övezetekről, valamint a katonai együttműködésről. Az egyezményeket decemberben Tripoli és a török parlament ratifikálta.

A török beavatkozásról szóló hírekre reagálva Egyiptom újabb harckocsikat küldött Líbiába, ahol az egyiptomi hadsereg a keleti területeket uraló Halifa Haftar tábornok oldalán harcol az ENSZ által elismert kormány csapatai ellen. A tábornok mellett áll a hírek szerint Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek is.

„Akkor most Egyiptom ellen fogunk harcolni Líbiában?” – tette fel a kérdést Kemal Kılıçdaroğlu, a legfőbb török ellenzéki erő elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.