Törökország visszaküldött az Egyesült Államokba egy dzsihadistát

Forrás: MTI2019. 11. 15. 19:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ankara visszatoloncolta az Egyesült Államokba azt az amerikai állampolgárságú dzsihadistát, aki kitoloncolása során négy nappal ezelőtt a török-görög határon rekedt – közölte pénteken Süleyman Soylu török belügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva.

Soylu anélkül, hogy további részletekre kitért volna, csak annyit mondott: az illetőt repülőgéppel szállították haza Isztambulból az Egyesült Államokba.

A török hatóságok hétfőn kezdték meg az Iszlám Állam terrorszervezet Törökország területén fogva tartott külföldi harcosainak hazaküldését. Ankara hétfő reggel a 39 éves jordániai származású, amerikai állampolgárságú férfit akarta elsőként kitoloncolni a szélsőségesek közül, de a görög hatóságok a kasztanieszi határátkelőhelytől visszafordították, és emiatt a határsávban, a senki földjén rekedt.

A török belügyminisztérium csütörtökön jelezte, hogy megkezdődött a szükséges eljárás annak érdekében, hogy Törökország az Egyesült Államokba küldje az amerikai állampolgárságú dzsihadistát. Egyúttal azt állították, hogy a terroristát – aki a sajtó szerint Muhammad Darwis Bassam névre hallgat – saját kérésére toloncolták ki harmadik országba.

Soylu korábban arról számolt be, hogy jelenleg az Iszlám Állam mintegy 1200 külföldi szélsőségese raboskodik Törökországban. A török hadsereg az október 9-én indított északkelet-szíriai offenzíva során ezenfelül elfogott 287 további dzsihadistát, valamint hozzátartozóikat és támogatóikat, akik a harcokat kihasználva szöktek meg a kurd fegyveresek által felügyelt börtönökből.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök kedden kijelentette: Ankarát nem érdekli, hogy a kitoloncolt dzsihadistákat visszafogadják-e.

- Az, hogy ottmaradt-e a határon vagy sem, minket már nem nagyon foglalkoztat, mi továbbra is küldeni fogjuk őket – fogalmazott a török államfő.

A török belügyminisztérium csütörtöki bejelentésére egy nappal azután került sor, hogy Erdoğan Washingtonban tárgyalt Donald Trump amerikai elnökkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.