Történelmi tetteket vár Zelenszkij a radától

A képviselők eskütételével csütörtökön megkezdte munkáját az új összetételű ukrán parlament, a Legfelsőbb Tanács (Verhovna Rada).

2019. 08. 30. 13:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egy biztos: ez a rada történelmet fog írni, a kérdés csak az, hogy hogyan” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij (képünkön) ukrán államfő, miután a képviselők eskütételével tegnap megkezdte munkáját az új összetételű ukrán parlament, a Legfelsőbb Tanács (Verhovna Rada). Mint mondta, a mostani parlamentnek minden esélye megvan arra, hogy hihetetlen dolgokat véghez víve történelmet csináljon, méghozzá olyanokat, amelyeket az elmúlt 28 évben elmulasztottak. Zelenszkij nyomatékosította, mindennap kemény munkát, és nem csak „a gombok nyomkodását” várja a képviselőktől, majd azt is hozzátette: szétzúzza az újonnan alakult parlamentet, amennyiben az nem felel meg az ukrán nép elvárásainak.

Az ünnepi ülést Andrij Parubij, az előző parlament elnöke nyitotta meg, majd a képviselők meghallgatták az állami himnuszt. Az eskü szövegét a hagyományok szerint a korelnök honatya, a 78 éves Julij Joffe, az Ellenzéki Platform – Életért képviselője olvasta fel, aki már a hatodik mandátumát tölti az ukrán parlamentben. A jelenlegi a 9. parlament az ország 1991-es függetlenné válása óta. Az ünnepélyes ülésen az államfőn kívül jelen volt Volodimir Hrojszman miniszterelnök, a kormány tagjai és magas rangú vendégek, köztük a korábbi ukrán elnökök Viktor Janukovics kivételével, a volt házelnökök, továbbá az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, az Európai Parlament és az EBESZ parlamenti közgyűlésének képviselői. A sajtót nem engedték be a nyitóülésre.

Az első parlamenti ülés napirendjén 27 téma szerepel, köztük az ideiglenes elnökség, a frakciók és parlamenti csoportok megalakítása. A képviselők meghallgatják a távozó házelnök beszámolóját, megválasztják az utódját és helyetteseit. Napirenden van továbbá a parlamenti bizottságok elosztása, az új kormány, a miniszterek, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője és az új államügyész kinevezése, írta a távirati iroda.

Közben Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon egyeztetett a kelet-ukrajnai válság megoldásán dolgozó normandiai négyek országcsoport (Franciaország, Németország, Oroszország, Ukrajna) vezetőinek tervezett újabb találkozójáról. Berlin tájékoztatása szerint mindkét vezető egyetértett abban, hogy sürgetően fontos az orosz földgáz ukrajnai tranzitjáról rendelkező leendő szerződésekről szóló tárgyalások felgyorsítása.

A normandiai négyek vezetőinek tervezett új találkozójáról elsőként Emmanuel Macron tett bejelentést, tudatva: a G7-csoport támogatásával szeptemberben felújítják a tanácskozást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.