Történész: Kialakulhat a régiók Európája, Erdély önállósulhat

Nagy-Románia megalakításakor ajánlatos lett volna bizonyos fokú autonómiát biztosítani az ország régióinak.

Magyar Nemzet
2020. 06. 04. 19:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Románia megalakításakor ajánlatos lett volna bizonyos fokú autonómiát biztosítani az ország régióinak, mivel ezek között igen nagy különbségek voltak etnikai, gazdasági, kulturális téren, és ez érvényes volt Dobrudzsától kezdve Erdély északnyugati csücskéig – mondta Lucian Boia román történész a Szabad Európa Rádiónak adott interjújában. Arról is beszélt, hogy kialakulhat a régiók Európája, ez azonban nem etnikai alapon szerveződik majd. Szerinte Erdély önállósulhat, de akár Moldva és Olténia is az önrendelkezés irányába indulhat el. Boia utalt a régiók közötti különbségekre, példaként említve Erdély sokkal erőteljesebb gazdasági fejlődését Moldvához képest.

Marcel Ciolacu, az ellenzéki román Szociáldemokrata Párt elnöke bírálta Klaus Johannis államfőt, amiért nem volt nemzeti büszkesége ahhoz, hogy időben kihirdesse a június 4-ét Trianon-nappá nyilvánító törvényt. – A békeszerződéssel a nagyhatalmak elismerték Erdély egyesülését Romániával, illetve a románok 1918. december 1-jén kifejezett akaratát, valamint a gyulafehérvári nemzetgyűlés határozatát. A trianoni szerződés rögzítette az osztrák–magyar dualizmus nemzetei önrendelkezési jogának megvalósítását az Amerikai Egyesült Államok elnökének, Woodrow Wilsonnak nemzetközileg elfogadott elve szerint. Ilyen volt az erdélyi román többség, de más nemzetek, például csehszlovákok, szerbek, horvátok és szlovének esete, ami lehetővé tette új, független államok kialakulását és elismerését – idézte Ciolacut a román hírügynökség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.