Tovább gyengült a német szociáldemokraták támogatottsága egy nyilatkozat után

Az SPD ifjúsági szervezetének vezetője nagyvállalatok közösségi tulajdonba vételét és a lakóingatlan-tulajdonlás korlátozását sürgette egy interjúban.

Forrás: MTI2019. 05. 06. 20:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább gyengült a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) választói támogatottsága, miután ifjúsági szervezetük (Jusos) vezetője nagyvállalatok közösségi tulajdonba vételét és a lakóingatlan-tulajdonlás korlátozását sürgette egy interjúban – mutatta ki egy hétfőn ismertetett felmérés.

A Forsa közvélemény-kutató társaság adatai szerint az SPD-re a német választók 15 százaléka szavazna, ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás. Ez 2 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbihoz képest, és 5,5 százalékpontos visszaesés a legutóbbi, 2017-ben tartott Bundestag-választáson elért 20,5 százaléktól, a szociáldemokraták eddigi leggyengébb Bundestag-választási eredményétől.

A Forsa elemzése szerint az egy hét alatt elszenvedett újabb 2 százalékpontos veszteség azt mutatja, hogy ártott pártjának Kevin Kühnert, a Jusos vezetője az államosításról és a tulajdonjog korlátozásról szóló kijelentéseivel.

A politikus az előző héten egy lapinterjúban a kapitalista rendszer meghaladását sürgette. Mint mondta, köztulajdonba kell venni az olyan nagyvállalatokat, mint a BMW autógyártó társaság, és a lakásínség enyhítésére be kell vezetni, hogy mindenkinek csak az az ingatlan lehet a tulajdonában, amelyben lakik.

Kevin Kühnert államosítási követelései és az SPD vezetésének „visszafogott elhatárolódása” még inkább eltaszítja a párttól azt a több mint 11 millió embert, akik korábban a szavazóik voltak – értékelte a felmérés eredményeit Manfred Güllner, a Forsa vezetője.

„Az SPD ismét megfeledkezik arról, hogy még soha nem nyert választást, amikor az újraelosztás témájára összepontosított és hangsúlyosan baloldali irányvonalat követett” – tette hozzá a szakértő.

Az RTL kereskedelmi televízió és az RTL csoporthoz tartozó n-tv hírtelevízió megbízásából készített felmérés szerint továbbra is az SPD koalíciós társa, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségi a legnagyobb politikai erő. Támogatottsága 29 százalékos, ami 2 százalékpontos erősödés a Forsa RTL/n-tv-Trendbarometer nevű kutatássorozatának előző mérése óta, és 3,9 százalékkal elmarad a 2017-ben szerzett 32,9 százaléktól.

A Bundestag-választás óta az ellenzéki Zöldek léptek elő a második számú politikai erővé, 20 százalékon állnak, ami megegyezik az előző felmérésben rögzített szinttel, és több mint a duplája a 2017-ben szerzett 8,9 százaléknak.

A negyedik helyen – az SPD után – a CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű ellenzéki párt következik 13 százalékos, az előző hetivel megegyező, a legutóbbi Bundestag-választáson szerzett 12,6 százalékhoz képest némileg nagyobb támogatottsággal.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) támogatottsága sem változott az előző héthez képest, továbbra is 9 százalékos, alig emelkedett a 2017-es 9,2 százalékhoz viszonyítva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.