Tovább súlyosbodott az éhínség Szudánban

A már öt hónapja tartó béke ellenére továbbra is tombol az éhínség Dél-Szudánban. Másfél millió ember áll az éhezés szélén, valamint a lakosság több mint fele, 6 millió ember szenved súlyos élelmiszerhiányban – áll az ENSZ és a dél-szudáni kormány pénteken közzétett jelentésében.

Forrás: MTI2019. 02. 22. 22:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Segélyek nélkül több mint 7,5 millió ember állna az éhezés határán, akik közül 260 ezren kerülhetnek éhínségbe májusra. Ez 70 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

A segélyszervezetek aggódnak, hogy hónapokkal az 5 évig tartó, 400 ezer emberéletet követelő polgárháború vége után is tovább éhezik a lakosság.

Annak ellenére, hogy a két éve, Unity állam két megyéjében hivatalosan is bejelentett éhínség már nem áll fenn, a számok így is aggasztóak. „Segélyek nélkül ma teljes éhínség lenne” mondta egy segélyszervezeti munkatárs.

A helyzetet súlyosbítja, hogy Salva Kiir elnök 2017-es, a segélyekhez való akadálytalan hozzáférést biztosító rendelete ellenére a segélyszervezetek szállítmányai továbbra is nagyon nehezen érik el a legkiszolgáltatottabb embereket. Az ENSZ szerint 2018-hoz képest majdnem háromszorosára nőttek a segélyek célba juttatását gátló bürokratikus akadályok, mint például az ellenőrzőpontokon való megállítások, késleltetések.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a lakosság egy része visszatér az otthonába, ahonnan a háború borzalmai elől kellett elmenekülne. A kormányt aggasztja, hogy ezeken az elhanyagolt területeken a földművelés több éves kimaradása miatt ma már nem lehet megélni, így a hazatérő emberek csak tovább éheznek.

A pénteki jelentés szerint a béke életbe léptetésén és a tűzszünet tartósságán múlik, hogy véget ér-e a az éhezés Dél-Szudánban. De még a béke mellett is több mint egy évig tartana a válságból való kilábalás az országban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.