Tovább tombol a járvány, új gócok alakulnak ki

Az ENSZ-főtitkár szerint Latin-Amerika és a karibi térség hamarosan fertőzési góccá válhat.

Magyar Nemzet
2020. 07. 10. 13:13
null
Hayward, 2020. július 3. Koronavírus-tesztelésre várakoznak emberek a Kaliforniai Egyetem kampuszán Haywardban 2020. július 2-án. MTI/EPA/John G. Mabanglo Fotó: John G. Mabanglo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pénteki adatai szerint a világon 12,24 millió ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 554 360. Egy nappal korábban még 12 millió fertőzött szerepelt az összesítésben, és 548 914 volt a halálos áldozatok száma. A távirati iroda által idézett szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.

Az Egyesült Államokban ismét rekordot döntött a koronavírussal diagnosztizált új fertőzések száma, egyetlen nap alatt több mint 64 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Ezzel az Egyesült Államokban 3 110 000-re emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma. A legtöbb új esetet továbbra is három déli, nagy népességű szövetségi államban, Kaliforniában, Texasban és Floridában mutatták ki. Az országban csütörtökön több mint 800 Covid–19-ben szenvedő beteg halt meg. A járvány fellángolásának okát sokféleképpen magyarázzák a szakértők. Van, aki szerint egyes államokban túlságosan korán indították újra a gazdaságot és a mindennapi életet, mások szerint viszont az elmúlt hetek tömegmegmozdulásai járultak hozzá a fertőzések terjedéséhez.

Mexikóban is új rekordot állított fel a napi fertőzés: csütörtökön 7280-nal, 282 ezer fölé emelkedett a kór hordozóinak száma. Latin-Amerika vezetőit sem kerülte el a járvány. Jeanine Áñez ideiglenes bolíviai elnök bejelentette, hogy megfertőződött, de jól van, munkáját elkülönítve végzi. Bolíviában jelenleg 43 ezer esetet tartanak számon. Pozitív lett a tesztje a venezuelai szocialista párt vezetőjének, Diosdado Cabellónak is; a politikust Nicolás Maduro elnök után a második legbefolyásosabb embernek tartják az országban. António Guterres ENSZ-főtitkár szerint Latin-Amerika és a karibi térség hamarosan fertőzési góccá válhat.

Hongkongban ismét bezárnak az iskolák és óvodák, miután a városban az elmúlt napokban újabb, belföldi fertőzésből eredő koronavírusos eseteket azonosítottak, ám a hatóság nem bukkant a vírusforrásra. Lengyelországban csütörtökön egy nap alatt 262 új koronavírusos fertőzöttet jelentettek, így az igazolt fertőzöttek száma 36 951-re emelkedett. A halálos áldozatok száma kilenccel nőtt, és elérte az 1551-et. Emelkedő tendenciát mutatott az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma az elmúlt két hétben Szlovákiában is, ahol szerdán viszonylag magas, 53 volt a koronavírus-fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.