További hat hónapig hivatalában maradhat a belga ügyvezető kormány

Forrás: MTI2020. 03. 16. 13:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sophie Wilmes belga ügyvezető miniszterelnök és kormánya további 6 hónapra szóló, külön hatáskörrel rendelkező megbízatást kapott a koronavírus elleni küzdelem hatékonysága érdekében – erről döntöttek a belga pártok, valamint Sabine Laruelle és Patrick Dewael kormányalakításért felelős királyi megbízottak a két napon át tartó hétvégi ülésükön, vasárnap éjszaka.

Sajtóbeszámolók szerint a hétvégén hat belgiumi párt – az Új Flamand Szövetség (N-VA), a vallon liberális Reformer Mozgalom (MR), a Flamand Liberálisok és Demokraták (VLD), a jobbközép Kereszténydemokrata és Flamand (CD&V), a flamand szocialista párt (SP.A), a vallon jobbközép Demokrata Humanista Centrum (CDH) – tett kísérletet arra, hogy a koronavírus elleni intézkedések sikere érdekében megegyezésen alapuló, akár egy évig tartó mandátummal rendelkező szövetségi kormányt alakítsanak.

A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a válságra való tekintettel „félre kell tenni a politikai különbségeket”. A megegyezés szerint a belga ügyvezető kormány különleges hatásköröket kap a vírus elleni küzdelem érdekében. A különleges felhatalmazás azt jelenti, hogy a kormány saját hatáskörben, parlamenti jóváhagyás nélkül is hozhat intézkedéseket. A megbízatás legfeljebb 6 hónapig – kétszer három hónapig – hosszabbítható meg.

A vallon Szocialista Párt (PS) és a zöld Ecolo is jelezte, hogy támogatja a jelenlegi kormány megbízatásának meghosszabbítását.

Az országot 2018 decembere óta korlátozott hatalommal rendelkező ügyvivői kormány irányítja, minthogy az addigi négypárti szövetség akkor felbomlott. A belga pártoknak a tavaly májusban tartott választások eredményei alapján sem sikerült kormányt alakítaniuk, a tárgyalások azóta is folynak.

A mostani helyzetet megelőzően, a belga pártok a 2010-es választást követően addig rekordideig, 541 napon át tartó huzavona után tudtak csak megegyezni a kormányalakításról.

Sophie Wilmes frankofón liberális politikust, korábbi költségvetési minisztert tavaly októberben nevezték ki ügyvezető kormányfőnek, ugyanis a posztot addig betöltő Charles Michel december 1-jén az Európai Tanács elnökeként lépett hivatalba.

A 45 éves Sophie Wilmes az első nő az ország szövetségi kormányának élén. A parlamentnek 2014, a kormánynak 2015 óta a tagja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.