Továbbra is konzervatív pártszövetség vezeti Ausztráliát

Elegendő mandátumot szerzett az ausztrál parlamentben a Scott Morrison vezette kormányzó konzervatív pártszövetség ahhoz, hogy többségi kormányt alakíthasson – derül ki a választási bizottság által kedden közzétett legfrissebb eredményekből.

Forrás: MTI2019. 05. 21. 20:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három nappal a parlamenti választások után közölt összesítések szerint a szövetség újabb képviselői helyet kapott – a melbourne-i Chisholm választókerületéből -, így Morrisonéknak – az őket támogató Ausztráliai Nemzeti Párttal együtt – már 78 helyük van a 151 tagú alsóházban.

Az ellenzéki Munkáspárt 67 mandátumot szerzett.

További hat mandátumot független jelöltek kaptak, illetve kisebb pártok, például a Zöldpárt.

Az előzetes közvélemény-kutatások, illetve a választás után pár órával kiadott (a szavazatukat leadók megkérdezésén alapuló) exit poll eredmények még egyaránt a Munkáspárt győzelmét jelezték előre. Ekkor elemzők úgy vélték, Morrisonék – a kormányalakítás érdekében – kénytelenek lesznek a függetlenekkel tárgyalóasztalhoz ülni.

„Mindig is hittem a csodákban” – mondta a kormánykoalíció támogatói előtt szombaton Morrison, röviddel azután, hogy kihívója, az ellenzéki tömörülést vezető Bill Shorten, az esélyesnek tartott Munkáspárt vezetője elismerte vereségét. Shorten egyúttal azt is bejelentette, hogy lemond pártelnöki tisztségéről.

Az előző parlamenti ciklusban Morrison és kormánya 74 mandátummal kisebbségből kormányzott; a Munkáspártnak 69, a függetleneknek és kisebb pártoknak pedig összesen 7 mandátuma volt.

2007 óta egyetlen kormányfő sem tudta kitölteni hivatali idejét Ausztráliában, ahol a szavazásra jogosult 17 millió állampolgárnak törvény szerint kötelező részt vennie a háromévente megrendezett választásokon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.