Továbra is jelentős mértékben terjed a járvány világszerte

Egyetlen nap alatt 284 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma. Egyre több ország írja elő az arcmaszk viselését.

Forrás: MTI, coronavirus.jhu.edu2020. 07. 23. 22:16
null
Az adatok a július 23-i, csütörtök esti állapotot tükrözik Forrás: coronavirus.jhu.edu/map
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány világszerte, egyetlen nap alatt 284 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma. Egyre több ország írja elő, illetve szorgalmazza arcmaszk viselését a vírus elleni védekezés érdekében.

Csütörtök este 15 284 136 igazolt fertőzöttet, 624 665 halálesetet és 8 709 300 gyógyultat tartottak nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Az Egyesült Államokban, ahol a legmagasabb a fertőzöttek és a halottak száma, 3 987 584, illetve 143 446, több tagállamban is kötelezővé tették szerdán az arcmaszk viselését az utcán. Ohióban, Minnesotában és Indianában is folyamatosan emelkedik az újonnan diagnosztizált vírusfertőzöttek száma, és ezért mindhárom államban mindenkinek kötelező a szájmaszk viselése az utcán és a munkahelyen egyaránt. A szövetségi fővárosban, Washingtonban Muriel Bowser polgármester csütörtöktől tette kötelezővé a szájmaszkok viselését az utcákon. Bowser közölte: aki nem tartja be az előírást, komoly pénzbüntetésre számíthat. Egyúttal bejelentette azt is, hogy október 9-ig meghosszabbítja az egészségügyi szükségállapotot.

Olaszországban, ahonnan a járvány februárban Európában elindult, tíz új halálesetet és 306 új fertőzöttek jelentettek csütörtökre, így a fertőzöttek száma elérte a 245 338-at, a haláleseteké pedig a 35 092-őt.

A koronavírus-járvány első három hónapjában Lengyelországban jegyzett halálesetek száma lényegében nem tér el az előző évek azonos időszakainak adataitól – derül ki a lengyel statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adataiból. Idén márciusban Lengyelországban különféle okokból 37,6 ezer ember hunyt el, áprilisban 34,5, májusban pedig 31,5 ezer halálesetet jegyeztek. Tavaly ugyanezen hónapokban 34,1 ezren, 35,5 ezren, illetve 33,2 ezren hunytak el.

Az adatok a július 23-i, csütörtök esti állapotot tükrözik
Fotó: coronavirus.jhu.edu/map

Romániában továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés, csütörtökön ismét megdőlt az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek előző napi baljós rekordja. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) jelentése szerint az utóbbi 24 órában 1112 új esetet vettek nyilvántartásba, és további 25 beteg vesztette életét. Ezzel 2126-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma, a járvány kezdete óta Romániában több mint 41 ezer koronavírus-fertőzöttet azonosítottak.

A szájmaszkok zárt terekben, épületekben, tömegközlekedési eszközökön történő azonnali önkéntes viselésére szólította fel a cseheket csütörtökön Jan Hamácek kormányfőhelyettes és belügyminiszter. Szerdán 247 újabb fertőzést mutattak ki Csehországban, ami az utóbbi három hét legmagasabb napi esetszáma. Március elseje óta, amikor az első esetet regisztrálták, eddig 14 570 személy kapta meg a Covid-19 betegséget. A betegek három ötöde már meggyógyult.

A héten egymást követően második napja regisztráltak ismét nyolcszáznál is több új koronavírus-fertőzöttet Ukrajnában, az eddig azonosítottak száma már megközelítette a 62 ezret. A halálos áldozatoké pedig 17-tel, 1551-re nőtt. Kárpátalján előző nap 63 új fertőzöttet azonosítottak, és hárommal nőtt a betegségben elhunytak száma. Velük együtt már 4641 igazolt fertőzöttet regisztráltak a megyében a járvány kitörése óta, az elhunytak száma 166-ra emelkedett.

Két új koronavírus-kórházat építenek decemberig Szerbiában, ahol egy nap alatt 21 605-ről 22 031-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Szerdán nyolc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 499-re nőtt.

Bulgáriában ismét rekordot döntött az újonnan megfertőződöttek száma, egy nap alatt 330-an betegedtek meg a kórban. Hivatalos adatok szerint a balkáni országban 9584 igazolt esetet regisztráltak. A megbetegedettek közül 585-an egészségügyi dolgozók. Az elmúlt napban nyolcan haltak meg, eddig 321 halálos áldozata volt a kórnak. Az országban kötelező a távolságtartás, a zárt közösségi helyiségekben pedig a szájmaszk viselése.

Oroszországban mérséklődött a fertőzöttek napi növekedése. Az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma az elmúlt egy napban 5848-cal 795 038-ra emelkedett. A halálozások száma 147-tel 12 892-re, a gyógyultaké pedig 8277-tel 580 330-ra emelkedett.

Iránban átlépte a 15 ezret az új típusú koronavírus okozta halálesetek száma. Iránban június vége óta egyértelműen nő a vírus okozta napi halálesetek száma, kedden ismét újabb rekord dőlt meg (229 napi új halálozás) a járvány februári kezdete óta. Az elmúlt napban 2632 embert diagnosztizáltak koronavírusra, így 285 034-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

Saját jogosultságait csökkentő törvényt fogadott el az izraeli parlament szerda éjjel annak érdekében, hogy a kormány több területen is cselekedhessen a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében. Az új törvény szerint a kormány korlátozásokat, vesztegzárakat rendelhet el a kneszet engedélye nélkül, amelyek 24 óra elteltével életbe lépnek, ha azokat a parlament bizottságai nem utasítják el.

Japánban második napja minden korábbi adatot felülmúlt az újonnan diagnosztizált koronavírusos fertőzöttek száma (981). A járvány újbóli, rohamos terjedése egybeesik az idegenforgalmat népszerűsítő, vitatott kampánnyal, amelyet a kormány az iparág megsegítésére indított.

Több mint tízezer egészségügyi dolgozó fertőződött meg a SARS-CoV-2 koronavírussal Afrikában – jelentette be csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amelynek az afrikai régióért felelős igazgatója a fertőzésekért elsősorban a gyenge egészségügyi ellátórendszert tette felelőssé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.