Transzszemély? Maradhat!

Az eljárásban már nőnemű névmással hivatkozott férfi hároméves tartózkodási és munkavállalási engedélyt kapott Svédországban.

Bugnyár Zoltán (Svédország)
2021. 02. 16. 15:24
null
Malmö, 2016. január 28. A 2016. január 28-án közreadott képen egy svéd rendõr felügyeli az újonnan érkezett menedékkérõk vonulását a malmöi Hyllie pályaudvar elõtt 2015. december 19-én. A svéd hatóságok 2016. január 27-én bejelentették, hogy mintegy 80 ezer olyan menedékkérõ kitoloncolását tervezik, akiknek a menedékjog iránti kérelmét az elõzõ évben elutasították. (MTI/EPA/TT/Johan Nilsson) Fotó: JOHAN NILSSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keddi döntésével a Göteborgi Közigazgatási Bíróság három évre szóló tartózkodási engedélyt adott egy tavaly Svédországból kiutasított arab férfinak. Az indoklás szerint azért, mert a menedékkérő transznemű.

A papírok és ismert állampolgárság nélküli férfi 2018 áprilisában kért menedéket a skandináv országban, amit a Bevándorlási Hivatal (Migrationsverket) 2019-ben elutasított, hivatkozva arra, hogy a férfi nem bizonyította személyazonosságát, továbbá az eljárás során ellentmondásos információkat szolgáltatott a nevéről, a koráról és a származási országáról.

A döntést megfellebbezték, amit a bevándorlási törvényszék nem fogadott el, és 2020-ban kiutasította az arab férfit. A döntés értelmében Kuvaitba vagy Irakba kellett volna szállítani a migránst.

A kiutasítási határozat ellen is kifogással élt a migráns, de ekkor már újabb kártyát húzott elő. Azt állította, hogy ő valójában transznemű, és mint olyan, visszatoloncolása esetén súlyos fenyegetések érnék a Közel-Keleten.

Védekezésének – bár nemi hovatartozásáról szóló kijelentését érdemben nem vizsgálták – helyt adott a Göteborgi Közigazgatási Bíróság. Az eljárásban már nőnemű névmással hivatkozott férfi hároméves tartózkodási és munkavállalási engedélyt kapott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.