Tréfás terror: túl messzire ment az átverés

Az iraki televízió átverős műsorában terroristák raboltak el hírességeket. Nem mindenki nevetett.

2021. 05. 05. 9:40
null
A halálra rémült színésznő.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztettek két iraki átverős televíziós műsort, miután az elmúlt hetekben levetített adásaik a bírálatok szerint túl messzire mentek. A magyar Kész átverés show-hoz hasonló műsor legutóbbi epizódjaiban iraki hírességek látogattak meg vidéki menekült családokat. A bekamerázott házakban azonban az Iszlám Állam fegyveresei ütöttek rajtuk, akik bekötözték szemüket, térdre kényszerítették és halálosan megfenyegették őket. Nem csoda, hogy az áldozatok teljesen halálra rémültek.

– A testvéretek vagyok, iraki vagyok, az egész nemzetet képviselem!

– könyörgött könnyek között Alaa Mháví, az iraki labdarúgó-válogatott fiatal játékosa. Még erre sem volt képes viszont Nesszma, az 58 esztendős színésznő ugyanis félelmében eszméletét vesztette, mikor a terroristák robbanóövet adtak rá.

A halálra rémült színésznő

– Ez nem szórakoztatás! – háborgott a Twitteren egy moszuli lakos, miután az átverés adásba került, és véleményét sokan osztották.

Irakban valójában nagyon is elképzelhető, hogy a való élet ír effajta forgatókönyvet, hiszen még nincs négy éve, hogy az országban legyőzték az Iszlám Államot. A terrorszervezet alvósejtjei azonban így is folyamatos fenyegetést jelentenek, különösen az olyan, vidéki területeken, mint ahol a műsort is forgatták. A merényletek, emberrablások mindmáig rendszeresek. Az átverős műsorok egyik célja éppen az, hogy a végén a hősies megmentőket ünnepelje. A betiltott műsorra korábban állítólag a Hasd as-Sábi síita többségű milícia is rábólintott.

– A jelenetek kemények, de ha az Iszlám Állam nyert volna, a művészeknek ennél sokkal keményebb élete lenne. Sőt minden irakinak!

– védekezett a műsor írója.

Ramadánkor egyébként nemcsak a különféle sorozatoknak, de az efféle átverős műsoroknak is hagyománya van az arab világban, és korántsem ez az első eset, hogy botrány okoztak. A BBC egy korábbi gyűjtése felidézte, hogy Algériában a most már 80 éves Rasid Budzsedra baloldali költőt, írót tréfálták meg azzal álrendőrök, hogy ismételgesse: „Allah a legnagyobb”. Egy egyiptomi epizódban hírességekkel hitették el, hogy süllyed a hajójuk, a vízben testrészek lebegnek, és cápák közelednek. Máskor ugyancsak egy terrortámadást játszottak el, bár erről utóbb kiderült, hogy legfeljebb a nézők voltak átverve, a szereplők mind be voltak avatva.

Az átveréseket gyakorta bírálták, amiért az áldozatok korát és pozícióját sem tisztelik, és olykor túl messzire merészkednek. Célkeresztbe kerültek amiatt is, mert a szent ramadán havában elterelik a figyelmet, volt, hogy még fatvát is kiadtak, hogy mások szándékos ijesztgetése tilos. Ugyanakkor a műsorok meglehetősen népszerűek, ezért a nézőkért folytatott versenyben egyre vadabb ötleteket találnak ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.