Triumfálhat Trump a felmentése után

Igen becstelen és korrupt embereknek nevezte az ellene impeachmentet folytatókat Donald Trump, miután – mint várható volt – a szenátus a végszavazáson mindkét vádpont alól felmentette. A szokásos éves nemzeti imareggelin az amerikai elnök tegnap ismét szembekerült Nancy Pelosival és Mitt Romneyval, az eddigi egyetlen szenátorral is, aki saját pártbélije ellen voksolt az impeachmentben.

2020. 02. 07. 10:57
U.S. President Trump delivers statement on acquittal in Senate impeachment trial at the White House in Washington
Nem fogta vissza magát. Felmentése után Donald Trump ünnepelhetett Fotó: REUTERS/Joshua Roberts
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak rövid ideig hallgatott a tanácsadóira és fogta magát vissza Donald Trump azt követően, hogy a szenátusban mindkét vádpont alól felmentették a december óta folytatott közjogi felelősségre vonási eljárás, az impeachment végszavazásán. Már szerda este az önmagáról elnevezett washingtoni szállodában ünnepelt környezetével, a Twitter mikroblogon „országunk győzelméről” írt az „impeachment-rászedéssel” szemben, majd a szokásos éves ökumenikus imareggelin a tegnapi címlapjukon a felmentését világgá kürtölő lapokat lobogtatva ostorozta a vádeljárást erőltetőket.

– Családomat, nagyszerű országunkat és az önök elnökét mind szörnyű megpróbáltatásnak tették ki egyes igen becstelen és korrupt emberek – mondta, miközben a közelében foglalt helyet a demokraták közül a legmagasabb közjogi méltóságot betöltő Nancy Pelosi, aki a képviselőházban bábáskodott az impeachment felett. Ez másfél nap leforgása alatt a második közjáték volt kettejük között; kedden Trump a Capitoliumon nem fogott kezet a házelnökkel, aki pedig utóbb széttépte az elnök beszédét.

Még szerdán, a Capitoliumon John Roberts főbíró, aki az impeachment szenátusi tárgyalási szakaszán elnökölt, a végszavazáson egyenként szólította nyilatkozattételre az esküdtek szerepét betöltő szenátorokat. – Szenátor, mit mond ön? Bűnős vagy nem bűnös a vádlott, Donald John Trump, az Egyesült Államok elnöke? – kérdezte. Az eredmény megfelelt a várakozásoknak, 52:48 arányban szavazták le azt a vádpontot, hogy Trump visszaélt volna a hatalmával, amikor azt szorgalmazta – egy tavaly júliusi telefonbeszélgetésükön – Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknél, hogy Kijevben vizsgálják egyik fő politikai ellenfele, Joe Biden elnökjelölt-aspiráns fia, Hunter ottani üzleti érdekeltségeit.

Nem fogta vissza magát. Felmentése után Donald Trump ünnepelhetett
Fotó: REUTERS/Joshua Roberts

Az egyetlen átszavazó Mitt Romney republikánus szenátor volt, akit ezért Trump utóbb ironikusan a demokraták titkos fegyverének nevezett a Twitteren. Romney – az első, aki valaha is saját pártjának elnöke ellen voksolt egy impeachmentben – előzőleg érzelmektől fűtött megnyilatkozásban, lelkiismereti okokra hivatkozva már bejelentette, hogyan voksol, így nem okozott meglepetést az ülésteremben. Mint fogalmazott, Trump az ukrajnai nyomásgyakorlással „szörnyű módon visszaélt a közbizalommal”, a többi közt veszélyeztetve a nemzetbiztonságot is.

De a képviselőházi demokraták által megszavazott másik vádpontban, amely szerint az elnök a kongresszusi vizsgálatot is akadályozta, Romney is a republikánusokkal tartott, így a párterőviszonyoknak megfele­lően, 53:47 arányban alakult a szavazás. Trump hivatalból való elmozdítására legalább 67:33 arányú többségre lett volna szükség az ellenkező irányban. De ahogy teltek a hetek az impeachment során, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy miután nem kerülnek elő érdemi bizonyítékok Trump ellen, és újabb tanúk meghallgatását is leszavazták, a demokraták nem tudják érvényre juttatni akaratukat.

Ez volt az elnökökkel szembeni harmadik impeachment az amerikai történelemben, de a vádpontokat mindig is elvetették. Romney egyébként egyre inkább a margóra szorul a republikánus szavazótábor szemében, noha korábban is voltak nézeteltérései az elnökkel, már 2016-os jelöltsége idején is támadta őt. A jobboldalon azt követően vált nevetség tárgyává, hogy leleplezték: Pierre Delecto néven egy Twitter-álprofilt működtet, most pedig Pierre Defectóként emlegetve élcelődnek rajta, utalva defektálására, azaz az átszavazásra. Elnökjelöltként Romney sikertelen volt, a 2012-es választáson sima vereséget szenvedett Barack Omabától; igaz, most viszonylag kényelmes helyzetben van, szenátori mandátuma még csaknem öt évig érvényes. Számos republikánus és demokrata szenátor, illetve képviselő a saját 2020-as újraválasztási esélyeit igyekezett növelni az impeachment alatt. Romney is a nemzeti imareggeli vendégei között volt, rá is szegeződtek szempárok, amikor Trump az impeachmentet erőltetőket ostorozta.

Ahhoz még továbbra felmérésekre lenne szükség, hogy látszódjék, az impeachment kudarca miként érinti a választási kampányt. Mindenesetre a botrányba fulladt iowai demokrata jelölőgyűlésnek három nap elteltével sincs hivatalos végeredménye, sőt újabb visszásságokra derült fény. A rész­eredmények szerint pedig minimálisra csökkent Pete Buttigieg volt polgármester előnye Bernie Sanders szenátorral szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.