Trump: A tűzszünet legyen a tálibokkal folytatandó tárgyalások előfeltétele

Az amerikai kormány csaknem egy éven át tárgyalt a tálibokkal a 18 éve tartó fegyveres konfliktus lezárásáról, de Trump szeptember 7-én – hírek szerint az utolsó pillanatban, amikor karnyújtásnyira került az egyezség megkötése – felfüggesztette a tárgyalásokat, miután megszaporodtak a tálibok támadásai, és egy kabuli merényletükben meghalt 12 ember, köztük egy amerikai katona.

Forrás: MTI2019. 11. 22. 13:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök Asraf Gáni afgán hivatali partnerével folytatott telefonbeszélgetésben ragaszkodott ahhoz, hogy a tálib lázadókkal folytatandó béketárgyalások előfeltétele legyen a tűzszünet megteremtése Afganisztánban – közölte kedden a Twitteren közzétett feljegyzéseiben Szedík Szediki afgán elnöki szóvivő.

Trump azt is mondta Gáninak, hogy mindenfajta békefolyamat sikeréhez elengedhetetlen az afgán kormány bevonása.

Erre reagálva Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője azt mondta a dpa hírügynökségnek, hogy amint az amerikaiak elhagyják Afganisztánt, a lázadók tárgyalni fognak minden afgán érintett féllel, kivéve a kormányt, amelyet nem tekintenek az állam legitim képviselőjének.

Az amerikai kormány csaknem egy éven át tárgyalt a tálibokkal a 18 éve tartó fegyveres konfliktus lezárásáról, de Trump szeptember 7-én – hírek szerint az utolsó pillanatban, amikor karnyújtásnyira került az egyezség megkötése – felfüggesztette a tárgyalásokat, miután megszaporodtak a tálibok támadásai, és egy kabuli merényletükben meghalt 12 ember, köztük egy amerikai katona. A tálibok ellenkezése miatt az afgán kormány gyakorlatilag kiszorult a béketárgyalásokról. A lázadók szemszögéből az kormány nem több az amerikaiak „bábjánál”.

A béke megteremtése Afganisztánban távolinak tűnik, annak ellenére, hogy voltak a közelmúltban békülékeny gesztusok, és kedden a tálibok szabadon engedtek egy amerikai és egy ausztrál egyetemi tanárt, akiket több mint három évig tartottak fogva. Cserébe előzőleg az afgán kormány elengedett három bebörtönzött tálib vezetőt. Egy nappal az egyetemi tanárok elengedése után lezuhant Afganisztán keleti Logar tartományában egy amerikai katonai helikopter, és két, rajta utazó amerikai katona meghalt. A tálibok azt állították, hogy ők lőtték le a helikoptert, ezzel szemben az afgán kormány szerint baleset történt, és nem érte támadás a helikoptert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.